India tempert ambities van BRICS om dollar buitenspel te zetten

Wat de BRICS voornamelijk verbindt, is de wens om minder in dollars te handelen. Het landenblok stimuleert leningen en handel in de eigen valuta, maar een ontkoppeling van de dollar zit er volgens de Indiase minister van Energie nog niet in.

Waarom is dit belangrijk?

Tijdens de BRICS-bijeenkomst deze week waren de schijnwerpers gericht op de toetreding van zes nieuwe landen die per 1 januari 2024 het blok vervoegen. Ook de oprichting van een nieuwe munt en het stimuleren van handel in de eigen valuta, ten koste van de dollar, kwamen aan bod.

In het nieuws: de de-dollarisatie van de BRICS is voor India geen prioriteit.

  • Verwijzend naar het internationale betalingssysteem dat al decennia op de dollar steunt, geeft de Indiase minister van Energie, Hardeep Singh Puri, toe dat het loskoppelen van de dollar “niet zo gemakkelijk” is. Puri wijst naar een eenvoudige realiteit: het aantal transacties dat nu in roepie wordt verrekend, is simpelweg te laag is om de dominante positie van de dollar in vraag te stellen.
  • “Ik wou dat
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer