Hoe bied je opleidingen aan het personeel aan? “Houd rekening met niveauverschillen tussen werknemers”

Opleidingen aanbieden aan je personeel is iets waar veel bedrijven mee aan de slag willen gaan. Maar hoe zorg je ervoor dat dit op een kwaliteitsvolle manier gebeurt? Kristof De Roeck van het communicatiebureau All Colors of Communication legt uit hoe zijn bedrijf dit heeft aangepakt.


Luister hier naar het volledige gesprek met Kristof De Roeck:


De essentie: De juiste opleidingen vinden voor je werknemers vraagt tijd en moeite van je HR-afdeling. Niveauverschillen zorgen ervoor dat individuele trajecten effectiever zijn, maar dat heeft een effect op de planning.

  • De Roeck legt uit: “We begonnen met zoeken naar mainstreamopleidingen die voor iedereen goed zijn, denk maar aan soft skills. Er was vooral nood aan het opwaarderen van de digital skill set, omdat die sector ongelooflijk snel evolueert. Alleen merkten we dat er een serieus niveauverschil zit tussen de basiskennis van bepaalde mensen en al heel doorgedreven kennis van anderen.”
  • “Toen begon het puzzelwerk hoe we ervoor konden zorgen dat iedereen een opleiding kreeg op zijn of haar maat. Het moest ten minste gewaardeerd worden en vooral ook renderen op de korte en lange termijn. Dat is geen sinecure.”
  • “We hadden de impact op onze HR-afdeling onderschat. Die moest voor een vijftigtal mensen kijken hoe er een individueel traject opgestart kon worden. Dat was een grote planning. Ten tweede hebben we een externe partner gevonden die opleidingen aanbood en een deel van het werk uit handen nam. Achteraf bleek dat een ongelooflijk verstandige zet te zijn. Iets wat ik ieder bedrijf zou aanraden.”

Elkaar een opleiding gunnen

  • “Je moet naar je mensen luisteren en kijken of er een gemene deler is. Maar vergeet niet dat een gemene deler ook wil zeggen dat er niveauverschillen zijn. De verwachtingen moet je individueel kunnen inlossen”, vat De Roeck samen.
  • “Wees ook voorbereid op het feit dat opleidingen een impact gaan hebben op de planning. Mensen moeten weten dat hun collega een opleiding heeft en dat zij een deel van het werk moeten overnemen. Maar de week erna kan het dan aan hen zijn. Die dynamiek, mensen die het elkaar gunnen om een paar dagen in opleiding te zijn, is belangrijk.”

(evb)

Meer