Kinderrechtencommissaris wordt "overspoeld" met meldingen over problemen met busvervoer buitengewoon onderwijs

De problemen met busvervoer voor leerlingen in het buitengewoon onderwijs zijn nog niet van de baan. "Onze klachtenlijn wordt overspoeld door meldingen", zegt kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens. Sinds het begin van dit schooljaar ontving het kinderrechtencommissariaat al zeker 30 meldingen van ouders die schrijnende toestanden aankaarten. Het gaat veelal om kinderen in een kwetsbare situatie of kinderen met een handicap. 

Eerder bracht VRT NWS al het nieuws dat het leerlingenvervoer voor het buitengewoon onderwijs in het Katholiek Onderwijs nog veel te wensen overlaat. Lange ritten, te laat op school en te weinig comfort, zo blijkt. 

Het gaat over meer dan het Katholiek Onderwijs, zo blijkt uit een gesprek van onze redactie met Vlaams kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens. "We schrikken niet van het bericht dat het bij het Katholiek Onderwijs erger is dan gedacht. Wij zijn overspoeld door meldingen op onze klachtenlijn. Ouders zijn heel erg bezorgd en zeggen dat het heel chaotisch verloopt, dat het nog totaal niet in orde is voor hun kind", zegt Vrijens. 

Ouders zijn heel bezorgd en zeggen dat het chaotisch verloopt

Kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens

De voorbije maand heeft het commissariaat een dertigtal meldingen gekregen. Die zijn heel uiteenlopend, maar Vrijens geeft enkele voorbeelden van wat het concreet betekent.

Zo is er een jongen die door problemen met schoolvervoer nog maar vijf dagen les gehad heeft in totaal, omdat het voor zijn ouders onmogelijk was om hem naar school te brengen.

Er is ook het verhaal van een kleuter met een handicap die elke ochtend heel vroeg moet opstaan, om dan klaar te zijn om op de bus te stappen om 6.15 uur. De busrit zelf duurt dan ook nog eens twee uur.

Een ander kind is woensdag langer onderweg dan het op school zit, waardoor ouders beslissen om het woensdag niet meer naar school te sturen. 

Vaak gaat het om kinderen of jongeren in een kwetsbare situatie, zegt Vrijens. Zij vraagt dat busritten naar school voor kinderen in het buitengewoon onderwijs nog maximaal één uur duren. Tegelijk moet er worden ingezet op inclusieve voor- of naschoolse opvang. 

30 miljoen extra vanaf 2024

In een schriftelijke reactie aan onze redactie bevestigt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) dat "de uitdagingen voor het leerlingenvervoer groot zijn met bijna 45.000 leerlingen die dit schooljaar gebruikmaken van het collectieve vervoer. Dat is een stijging van 6.300 leerlingen ten opzichte van het vorige schooljaar. Ook het aantal scholen en vestigingsplaatsen is opnieuw toegenomen, wat een stijging in het aantal te bedienen locaties betekent." 

Op aandringen van de minister trok de Vlaamse regering recent extra middelen uit voor het leerlingenvervoer in het buitengewoon onderwijs, klinkt het nog. Vanaf 2024 wordt jaarlijks 30 miljoen extra uitgetrokken. De ambitie is om leerlingen niet langer dan 90 minuten enkele rit op een bus te laten zitten. Momenteel zou 69 procent van de leerlingen minder lang dan 60 minuten onderweg zijn. 

Meest gelezen