Het water tussen N-VA en Vlaams Belang blijft diep: "Wij willen oplossingen, mijnheer Van Grieken niet"

Dat een samenwerking tussen de N-VA en Vlaams Belang verre van evident is, blijkt eens te meer uit een debat tussen Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) en Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. Beide partijkopstukken zaten tegenover elkaar in "Terzake", maar zagen geen enkele reden om elkaar tegemoet te treden. Demir acht samen besturen met Vlaams Belang zo goed als onmogelijk.

N-VA-voorzitter Bart De Wever zei het eerder al: Vlaams Belang moet grote schoonmaak houden en figuren als Filip Dewinter eruit zetten als het met N-VA wil samenwerken. "De bal ligt in het kamp van mijnheer Van Grieken", zegt Zuhal Demir, toch een van de kopstukken van de N-VA. "Hij geeft de indruk te willen besturen, maar er zijn bepaalde mensen zoals mijnheer Dewinter en mijnheer Van Langenhove. (...) U moet begrijpen dat wij dat allemaal niet oké vinden. Het partijbestuur moet orde op zaken brengen."

U moet wanhopig zijn om u tot zulke leugens te verlagen

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken

"Gerolf Annemans heeft het zelf gezegd. Vlaams Belang moet voldoende vuil blijven om die boze kiezer aan te trekken. En ook vuil zijn om niet mee in bad te moeten gaan."

In verband met de figuur van Filip Dewinter komt het tot een hoogoplopende discussie met Tom Van Grieken. Volgens Demir heeft die in het parlement de Hitlergroet gebracht, maar Van Grieken verwijt haar fake news te verspreiden. "Dat Filip Dewinter ooit de Hitlergroet zou hebben gebracht, daarvan zal elke factchecker kipkap maken. U moet wanhopig zijn om u tot zulke leugens te verlagen."

Demir verwijst naar een foto uit 1991, waarop te zien is dat Filip Dewinter de eed aflegt als Kamerlid. Het gebaar dat hij daarbij maakt, was volgens "Joods Actueel" een Hitlergroet. Dewinter weigerde zich toen te excuseren. "U zou zich moeten schamen", voegt Demir er nog aan toe. 

Zuhal Demir en Tom Van Grieken waren niet zachtaardig voor elkaar in "Terzake".

Videospeler inladen...

Veeg eerst voor uw eigen deur

Vlaams Belangvoorzitter Tom Van Grieken

"Na de verkiezingen van 2019 hebben we ons constructief opgesteld en hebben we gezocht naar overeenkomsten", zegt Van Grieken nog. "Ik begrijp niet dat u problemen hebt mede-Vlaams-nationalisten. Met wie gaat u de kiezer een rechts en Vlaams beleid geven? Met Vlaams Belang of met Rousseau?"

Maar de Vlaams Belangvoorzitter gaat zelf ook in de aanval. "Ik heb van u geen lessen te krijgen over bepaalde figuren. Veeg eerst voor uw eigen deur: corrupte burgemeesters, Siegfried Bracke die extra pensioen graait, ..."

Als mijnheer Van Grieken een migratiestop wil, weet hij heel goed dat dit niet gaat

Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA)

Maar Demir heeft het ook inhoudelijk moeilijk met Vlaams Belang. Zo bestempelt ze de eis voor een migratiestop als onrealistisch. "Als mijnheer Van Grieken een migratiestop wil, weet hij heel goed dat dit niet gaat, tenzij hij uit de Europese Unie stapt." 

"Deels maken we dezelfde analyse, maar wij hebben verschillende oplossingen, haalbare oplossingen", aldus Demir. Versta: de oplossingen van Vlaams Belang zijn niet haalbaar. "Wij willen oplossingen, mijnheer Van Grieken niet", zegt Demir nog.

Meest gelezen