Foto facebookpagina Heidepark

Waasmunster biedt tijdelijke opvang in jeugdverblijf aan gezinnen die asiel zoeken

Waasmunster vangt in vroeger jeugdverblijf Heidepark drie maand lang gezinnen met kinderen op die hier asiel aanvragen. Ze zullen er telkens 1 week blijven en dan een plaats krijgen in een vast asielcentrum. Het jeugdverblijf ligt in een residentiële wijk en die staat positief tegenover de opvang. 

Staatssecretaris Nicole De Moor (CD&V) heeft de gemeente Waasmunster  gevraagd om drie maand lang gezinnen met kinderen op te vangen die hier asiel aanvragen. Eerder had Vlaams minister van jeugd Benjamin Dalle (CD&V) gezegd dat jeugdverblijven plaats hadden om gezinnen tijdelijk op te vangen. In Waasmunster staat jeugdverblijf Heidepark leeg. Er is plaats voor 60 personen. Burgemeester Jurgen Bauwens (CD&V) stemde in met de vraag.

Tijdelijk

De burgemeester heeft een afspraak met de staatssecretaris om maximaal 3 maand lang opvang te voorzien. "Het is een pre-opvang, de gezinnen blijven maximum 1 week en gaan dan naar een vast asielcentrum. Ze worden niet ingeschreven in de gemeente, de kinderen gaan hier niet naar school. Er is 24 uur op 24 begeleidng en de volledige opvang gebeurt door Rode Kruis Vlaanderen."

Positief

Waasmunster staat volgens de burgemeester positief tegenover de opvang: "De onmiddellijke buurt heeft er behoorlijk positief op gereageerd omdat we ervaring hebben. In 2015 is dat al gebeurd en dat is goed verlopen." Hij wijst er wel op dat er vanuit Vlaams-Belang wel protest is. "Maar ik heb de indruk dat de meerderheid van de Waasmunsteraars die mensen voor dit tijdelijke karakter wel zullen omarmen, omdat het echt tijdelijk is."

Jeugdverblijf

Jeugdverblijf Heidepark ligt in een residentiële wijk. Het was een verblijf van Chiro Vlaanderen, maar het gebouw staat leeg en is te koop. Burgemeester Bauwens gaat ervan uit dat de verkoopsprocedure na deze drie maanden gewoon zal verder lopen.  

Meest gelezen