Provinciaal rampenplan afgekondigd na aanhoudende wateroverlast en voorspelde regen in West-Vlaanderen

Poperinge/Ieper/Veurne/Diksmuide/Houthulst/Alveringem/Lo-Reninge/Vleteren/Nieuwpoort -

Het provinciaal rampenplan wordt donderdagmorgen afgekondigd. Dat meldt West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé.

Thijs Pattyn

In West-Vlaanderen – en dan vooral in de regio van de Westhoek en het IJzerbekken – is er al enkele dagen wateroverlast naar aanleiding van aanhoudende regenval op de verzadigde ondergrond en waterlopen.

Begin deze week liep een deel van de dorpskern van het Poperingse grensdorp Watou onder en werd de lokale basisschool geëvacueerd.

LEES OOK. Zij voeren ongelijke strijd tegen spectaculaire overstroming in dorp: “Al acht keer heb ik dit meegemaakt”

Verder stroomafwaarts werden preventief pompen van de civiele bescherming ingezet in het Poperingse dorp Roesbrugge en werd er een dam van zandzakjes opgeworpen in het Alveringemse dorp Stavele. (Lees verder onder de foto’s)

Een deel van de dorpskern van Watou liep maandag onder.© Thijs Pattyn

Ook de baisschool van Watou bleef niet gespaard.© Thijs Pattyn

Tegen het midden van de week bereikte de watermassa de streek van Lo-Reninge, waar net als twee jaar geleden enkele woningen geïsoleerd raakten in het overstromingsgebied van de broeken. Naast een aantal landelijke weggetjes lopen stilaan ook grotere verbindingswegen onder, zoals de weg tussen de dorpen Noordschote en Merkem. (Lees verder onder de foto’s)

Tegen het midden van de week bereikte de watermassa de streek van Lo-Reninge waar net als twee jaar geleden enkele woningen geïsoleerd raakten in het overstromingsgebied van de broeken.© Thijs Pattyn

De brandweer leverde woensdag zandzakjes in de broeken met behulp van een bootje.© Thijs Pattyn

Na het recentste overleg over de wateroverlast woensdagavond overwoog West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé om desnoods extra pompen op te vorderen van de civiele bescherming in Brasschaat. “Daar wil ik tegen donderdagmorgen duidelijkheid over”, verklaarde Decaluwé.

LEES OOK. IJzerbekken stiefmoederlijk behandeld? “Desnoods vorderen we extra pompen op uit Antwerpen”

Niet veel later kondigde de gouverneur aan dat het provinciaal rampenplan donderdagochtend afgekondigd wordt. (Lees verder onder de foto)

Gouverneur Carl Decaluwé.© Thijs Pattyn

“We verwachten in de nacht van donderdag 9 november op vrijdag 10 november veel neerslag, wat kan leiden tot overstromingen in het IJzerbekken”, zegt Kristof Louagie, woordvoerder van Brandweer Westhoek. “Een mail van Be-Alert werd verstuurd naar de inwoners van Alveringem, Lo-Reninge, Poperinge en Vleteren.”

Preventietips

De hulpverleningszone verspreidt enkele belangrijke maatregelen om schade te voorkomen, waaronder het beperken van verplaatsingen en het mijden van gevaarlijke gebieden, het beschermen van kelderopeningen en buitendeuren, het verplaatsen van tapijten en waardevolle voorwerpen naar een hogere plek, het afsluiten van gas, elektriciteit en water af als dat nodig zou zijn, het parkeren van de wagen op een veilige plek en het beveiligen van losse objecten.” (Lees verder onder de foto)

Wateroverlast maandag in Poperinge.© Thijs Pattyn

“In geval van wateroverlast en hulp van de brandweer, bel 1722. Als je digitaal hulp wil aanvragen, bezoek https://1722.be. Doe je hulpverzoek slechts via één kanaal: ofwel via e-mail of telefonisch.

De snelheid van de hulpverlening wordt niet beïnvloed door de manier waarop je het verzoek indient. Houd rekening met wachtrijen, omdat de hulpdiensten veel oproepen ontvangen. Bel niet opnieuw of naar een andere dienst om dubbele registratie te voorkomen en de wachttijd niet te verlengen. Als het om herstelbare schade gaat, wacht dan op beter weer om te repareren of een vakman in te schakelen. Levensgevaar? Bel 112! Gebruik 1722 voor niet-levensbedreigende situaties.”

“Moet je je toch verplaatsen? Pas je rijgedrag aan, zorg voor voldoende zichtbaarheid als je te voet of met de fiets gaat, en controleer de dienstregeling van het openbaar vervoer via officiële kanalen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen