Sevilla verbiedt penispakken en andere seksuele kledingstukken in strijd tegen "zuiptoerisme"

In Sevilla is het niet langer toegestaan met seksgerelateerde kledingstukken of in ondergoed door het historische centrum te wandelen. Net als in heel wat andere steden in Spanje trekt het bestuur zo ten strijde tegen vrijgezellenfeestjes en "zuiptoerisme".

Slecht nieuws voor wie in penispak de straten van Sevilla onveilig wil maken, want dat wordt nu verboden. Door seksueel getinte kledingstukken – denk aan penispakken, penisdiademen of opblaaspoppen – te verbieden, wil de stad paal en perk stellen aan de bijhorende uitbundige vrijgezellenfeesten.

Sevilla is het zat

“Sevilla is een stad met een enorm historisch centrum. Ze zijn het daar zat: ze willen niet dat er door hun prachtige historische straten allemaal mensen lopen in penispakken, die het stadsbeeld verpesten”, zegt correspondent Miral de Bruijne in "Nieuwe feiten" op Radio 1.

In mei kwam in Sevilla een nieuwe burgemeester aan de macht. Jose Luis Sanz Ruiz, van de conservatieve partij Partido Popular. Met de invoering van de nieuwe regels hoopt hij het “zuiptoerisme” voor eens en voor altijd aan te pakken. Het resultaat: je mag er niet met seksgerelateerde kleding het historische centrum in. Ook in je ondergoed de straat op, is voorgoed verboden. 

BELUISTER - Correspondent Miral de Bruijne heeft het over de nieuwe regels in Sevilla in "Nieuwe feiten":

Spaanse furie

Sevilla is niet de enige. De strijd tegen dronken, amokmakende toeristen woedt al langer in Spanje. “Steeds meer Spaanse steden zijn die vrijgezellenfeesten zat. Ze willen dat soort toeristen helemaal niet.”

Volgens de Bruijne gaat het om toeristen uit landen als België, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Kortom: Noord- en West-Europa. Die trekken in grote groepen naar het zuiden om er te feesten. Daar komen vaak de nodige promilles alcohol bij kijken, met alle gevolgen van dien.

De schuldige, dat is de prijs-"kwaliteit"verhouding. “Het wordt steeds goedkoper om binnen Europa te vliegen. Dat merken ze aan dit soort toerisme. Maar ze willen juist toeristen die niet de boel op stelten zetten, drinken, en voor een heleboel problemen zorgen.”

Geen penispak, geen probleem?

In 2022 werden in Málaga al soortgelijke regels ingevoerd. Sindsdien lijken de grote artikels over dronken toeristen uitgebleven, zegt de Bruijne. Dat verbaast haar op zich niet. “Er staat een boete op van 750 euro. Het wordt wel een heel duur vrijgezellenfeest als iedereen 750 euro moet neerleggen.”

Toch is het nog maar de vraag of deze ingrepen de échte kern van het probleem aanpakken. “Het zou kunnen dat de regel helpt naar hoe mensen zich kleden toe, maar uiteindelijk is het doel om een ander soort toerist te werven.” Net dat zou nog een tijdje een pijnpunt kunnen blijven.

In Mallorca bijvoorbeeld, waar ook tegen dronken feestvierders wordt opgetreden, sluimeren volgens de Bruijne nog steeds veel problemen. Twee jaar geleden overleed daar nog een 27-jarige Nederlander na een vechtpartij. Ook “balconing”, vooral populair onder Britten, is "alive and kicking". “Toeristen springen daarbij van hun balkon in het zwembad. Door de jaren heen zijn al best veel doden en gewonden gevallen.”

Of de nieuwe regels in Sevilla en de andere Spaanse steden het aantal incidenten effectief zal inperken, zal de tijd moeten uitwijzen. Maar Ă©Ă©n ding is zeker: voorlopig laat je toch best je penispak thuis.

Meest gelezen