Patiƫnten van een ziekenhuis in Butuan worden geƫvacueerd uit vrees voor een tsunami
AFP or licensors

Hevige aardbeving treft Filipijnen, tsunamiwaarschuwing ingetrokken

De Filipijnen zijn getroffen door een hevige aardbeving. Er was een tsunamiwaarschuwing verspreid voor een mogelijk "destructieve tsunami", maar die is nadien ingetrokken.Ā Ook in IndonesiĆ«, Palau, MaleisiĆ« en het zuidwesten van Japan was een tsunamiwaarschuwing van kracht.

Het zuiden van de Filipijnen is iets voor 23 uur lokale tijd getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 7.6. Berichten over slachtoffers en schade zijn er nog niet. De stroom in de regio rond kustplaats Hinatuan zou zijn uitgevallen. De stad ligt vlak bij het epicentrum van de beving.

Patiƫnten van een ziekenhuis in Butuan worden geƫvacueerd uit vrees voor een tsunami
AFP or licensors

Meteen na de aardbeving is een tsunamiwaarschuwing afgekondigd voor de Filipijnen en het zuidwesten van Japan. De Filipijnse autoriteiten waarschuwen voor een mogelijk "destructieve tsunami" met golven van "levensbedreigende hoogtes".Ā 

Er werden golven van 1 tot 3 meter boven het getijniveau verwacht. De Filipijnse seismologische dienst heeft inwoners die dicht bij de oostkust wonen opgeroepen om onmiddellijk landinwaarts te trekken.

Volgens het Amerikaanse seismologische instituut is het gevaar voor een tsunami intussen geweken. Tegelijk zijn er wel al enkele hevige naschokken geweest.

Meest gelezen