OVERZICHT. Hoe duur is wonen in uw gemeente?

© *

De Vlaming vindt rust en groen belangrijk om goed en aangenaam te kunnen leven in zijn gemeente, maar het moet er ook betaalbaar zijn om te wonen. Hoe scoort jouw gemeente op dat vlak? Wij deden de test.

ave

De Belg heeft nog altijd een baksteen in de maag. Als het even kan, kopen we nog altijd het liefst een eigen woning. Maar toch zijn er enkele opvallende evoluties. Zo gaan we steeds vaker kleiner wonen. Geen grote villa’s meer, maar een halfopen of gesloten bebouwing met een goed te onderhouden tuintje. En ook de locatie is belangrijk.Klik op de kaart voor de vastgoedprijzen en score in uw gemeente

Als we de gemiddelde woningprijzen in Vlaanderen bekijken, dan valt het vooral op dat huizen duurder worden in gebieden waar veel werk is en andere voorzieningen voorhanden zijn.

“Dat is logisch, omdat je dan extra voor een woning wil betalen. Want daardoor vermindert dan ook de pendelkost. Dat kan zowel om financiële winst gaan als om tijdswinst”, zegt woningmarkteconoom Frank Vastmans, verbonden aan de KU Leuven en aan het Steunpunt Wonen. “Daardoor is er veel vraag naar woningen in centrumsteden. Maar ook omdat heel wat jongeren er bijvoorbeeld gaan studeren, en achteraf nog in de stad of in een buurgemeente blijven plakken, al dan niet tijdelijk.”

Toch is dat niet altijd het geval. Vaak is het zo dat het inkomen de woningprijzen volgt. “Als het in een gemeente te duur is voor het inkomen van een gezin, gaan ze ergens anders zoeken.”

Kleiner wonen

Bij huizen merken we dat mensen vaker kiezen voor rijwoningen en halfopen bebouwingen. “De open bebouwing is wat op de terugweg. We willen steeds kleiner gaan wonen. Dat is een tendens van de laatste jaren die nu wordt voortgezet”, zegt Vastmans.

“Een groeiend deel van de huishoudens wil centraler wonen in plaats van ‘op de boerenbuiten’. Een vlotte bereikbaarheid van het werk en winkels speelt daarin onder andere een belangrijke rol. Maar ook de samenstelling van gezinnen verandert, die worden kleiner. En je mag ook niet onderschatten dat een grote woning met een grote tuin heel wat onderhoud vraagt. Mensen zijn sneller tevreden met een klein en goed te onderhouden tuintje.”

Huren blijft volgens Frank Vastmans ook aantrekkelijk: je bent mobiel, want een appartement is vaak slechts een tijdelijke woonst. En de huurprijs ligt lager dan een woonkrediet maandelijks af te betalen. “Bij huurders merken we drie types op: de ene kan iets kopen, maar verkiest te huren. De andere wil nog even afwachten om te kijken hoe zijn leven zal uitdraaien op het vlak van werk en relaties. Dat is vaak zo bij jonge huurders”, zegt de expert. “En dan zijn er nog degene die het financieel (nog) niet aankunnen om een huis of appartement te kopen.”

“Het wordt vaak gezegd, maar de Belg is zeker niet de enige in de wereld met een baksteen in de maag”, zegt Vastmans nog. “Bijvoorbeeld in Australië is een huis kopen ontzettend populair. In de Verenigde Staten is het deel van hun Amerikaanse droom. Landen als Duitsland, waar huren ook populair is, zijn eerder de uitzondering.”

Zo verliep onze test:

Om betaalbaar wonen in elke Vlaamse gemeente te testen, hebben we rekening gehouden met de verkoopprijzen van huizen en appartementen in 2016, en de huurprijzen van appartementen met één slaapkamer ook tijdens het voorbije jaar. De gemiddelde verkoopprijzen van huizen en appartementen kregen we van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat. De gemiddelde huurprijzen van appartementen werden berekend op basis van gegevens van immobiliënwebsite Zimmo.be. De drie verschillende prijzen leverden een rangschikking op voor heel Vlaanderen. De gemeenten met de hoogste prijzen kregen de laagste scores. Gemeenten met lage prijzen scoren het best. Voor sommige gemeenten waren niet voldoende gegevens beschikbaar, daar hebben we geen score toegekend.

Een huis huren? Dat doe je zo!

5 factoren die de huurprijs bepalen

Deze kosten heb je als je gaat (ver)huren

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen