Wandelaars maken zich zorgen om hertje dat al minstens tien weken draad rond gewei en snuit heeft: “Advies van dierenarts gevolgd”

Booischot -

Wandelaars maken zich zorgen om de toestand van een hertje in een weide in Booischot (Heist-op-den-Berg). Het dier raakte met zijn gewei verstrikt in een stuk afsluiting en sleurt na al wekenlang een stuk daarvan mee. “Het moet geholpen worden”, klinkt het bij wandelaars. Volgens de politie zijn er redenen om net niét in te grijpen.

bepr

Een wandelaar contacteerde onze redactie omdat hij zich grote zorgen maakt om een hertje dat in een weide staat in Booischot, nabij de spoorweg. “Het hertje heeft een stuk van een afsluiting in zijn gewei hangen. De draden zitten ook rond zijn snuit. Het kan niet anders dan dat het dier daar veel last van heeft. Ik heb dat voor het eerst gezien toen ik voorbij wandelde op 4 oktober. We zijn nu bijna tien weken later en er is nog niets aan veranderd”, zegt de man, die liever anoniem blijft.

“Het is echt triestig om dat dier zo te moeten zien”, klinkt het.© RR

“De eigenaar is op de hoogte en ook de politie heb ik verwittigd. Zelf heb ik foto’s gemaakt, om aan te tonen dat het ernstig is. Maar al enkele uren na mijn melding kreeg ik als antwoord dat er niets ondernomen moest worden. Er is ook effectief nog altijd niets veranderd. Ondertussen weet ik dat nog meer passanten zich zorgen maken. Het is echt triestig om dat dier zo te moeten zien”, klinkt het.

Advies dierenarts

De politie legt uit dat het de zaak heeft bekeken in samenspraak met een dierenarts. “Er is een melding binnengekomen bij onze politiezone op 27 november via het departement omgeving, afdeling dierenwelzijn. Een interventieploeg heeft ter plaatse nazicht gedaan en heeft een dierenarts geraadpleegd voor verder advies. In het kader van het welzijn van de dieren werd geadviseerd door de dierenarts om het zo te laten, aangezien het gewei van het hertje vanzelf zal afvallen na de bronsttijd. Dit werd ook al bevraagd bij de dierenarts door de eigenaar zelf. Als zo’n hertje gevangen zou worden, komt daar veel stress bij kijken en dat willen we vermijden”, zegt woordvoerster Jana De Roover van politiezone Heist.

“Het dier kan nog steeds eten en zolang dat lukt is er geen probleem. Een hert dat niet gevangen kan worden, voelt zich goed en is in goede gezondheid. Een dier dat last krijgt van de draad in zijn mond, zou onmiddellijk stoppen met eten en verzwakken en afvallen. Daarom werd afgeraden het dier te verdoven. Indien het wel hinder zou ondervinden, kan snel worden ingegrepen. Er werden dus geen vaststellingen van dierenverwaarlozing vastgesteld. Het advies van de dierenarts werd gevolgd”, duidt De Roover.

© RR

© RR

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen