Een beroemd beeld uit Saksische Schweiz, het natuurgebied waar de groep wandelaars werd tegengehouden.© Getty Images

Duitse politie verwart groep wandelaars met illegale migranten: “We deden nochtans het meest Duitse wat je kan doen”

In de Duitse deelstaat Saksen heeft de politie een groep wandelaars met (voornamelijk) Syrische roots ‘onderschept’. De politie had een melding ontvangen over een groep “illegale immigranten”, maar in werkelijkheid verbleven de wandelaars dus volstrekt legaal in Duitsland.

mts
Bron: The Guardian

Kennelijk had iemand die de groep had opgemerkt de politie gebeld omdat hij of zij vermoedde dat de wandelaars illegaal de Duits-Tsjechische grens waren overgestoken, zo schrijft The Guardian. “Het is vreemd dat mensen de politie bellen terwijl we het meest typisch Duitse doen wat je kunt doen, namelijk wandelen in het bos”, zegt Ayham Tahan, een van de organisatoren van de wandeling, tegen de Britse krant.

De wandelclub in kwestie werd in 2016 opgericht door een groep vrijwilligers, van wie velen oorspronkelijk uit Syrië kwamen. “Dit is iets wat we vroeger in Syrië deden, om het Syrische platteland te ontdekken”, zegt Tahan, die al negen jaar in Duitsland woont, aan The Guardian. “En toen we naar Duitsland kwamen, dachten we: ‘Waarom zouden we dat hier ook niet doen?’”

Het initiatief werd een succes en jarenlang gingen de wandelaars zorgeloos op pad. Maar begin november bezocht de groep het Sächsische Schweiz, een natuurpark in het oosten van Duitsland. Zowat 55 mensen hadden zich ingeschreven voor de vierdaagse wandeltocht. Maar op de eerste dag al werd de groep tegengehouden door een politieauto.

Tahan zegt niet boos te zijn over de politieactie en stemde in met een ondervraging. “Ze deden gewoon hun werk”, zei Tahan. “Ze waren erg aardig.” Andere leden van de wandelclub voelden zich volgens de organisator wel racistisch bejegend door het voorval.

Net als elders in Europa lijkt de houding tegenover migranten in Duitsland te verharden. Deze maand behaalde de anti-immigratiepartij Alternative für Deutschland (AfD) nog een verkiezingsoverwinning in de deelstaat Saksen. De partij staat ook hoog in nationale peilingen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER