Françoise Bettencourt Meyers schrijft geschiedenis.

L'Oréal-erfgename is als eerste vrouw 100 miljard dollar waard: wie is Françoise Bettencourt Meyers?

De rijkste vrouw ter wereld, Françoise Bettencourt Meyers, is sinds donderdag meer dan 100 miljard dollar waard, of ruim 90 miljard euro. Dat blijkt uit de Billionaires Index van Bloomberg. Bettencourt Meyers is de erfgenaam van het cosmetica-imperium van L'Oréal.

L'Oréal-erfgename Françoise Bettencourt Meyers heeft de kaap van 100 miljard dollar als eerste vrouw ooit overschreden, nadat het bedrijf in 2023 zijn beste beursjaar had in een kwarteeuw.

De aandelen van L'Oréal hebben afgelopen jaar hun hoogste waarde bereikt sinds 1998. De zeventigjarige Bettencourt Meyers zetelt in de raad van bestuur van haar grootvaders bedrijf en bereikt zo de twaalfde plaats in de Billionaires Index. Zij en haar familie beschikken over 35 procent van de aandelen van de fabrikant van schoonheidsproducten. Naast het merk L'Oréal zelf heeft het bedrijf nog een resem andere merken in de portefeuille zitten, waaronder Maybelline, Kiehl's en Garnier.

Françoise Bettencourt Meyers is de kleindochter van L'Oréal-oprichter Eugène Schueller. Ze werd in 2017 de belangrijkste erfgename van het imperium toen haar moeder Liliane Bettencourt op 94-jarige leeftijd stierf, en haar fortuin verdrievoudigde.

Daarnaast is ze ook schrijver en filantrope. Zo schonken Bettencourt Meyers en L'Oréal 200 miljoen euro voor de restauratie van de afgebrande Notre-Dame-kathedraal, waarvan 100 miljoen euro uit haar eigen stichting Bettencourt Schueller.

Kaalgeplukt

De familie Bettencourt is niet onbesproken. Moeder en dochter hadden een turbulente verstandhouding. In 2009 kwam het zelfs tot een rechtszaak die een van de advocaten deed verzuchten dat "de moeder de dochter heeft afgeslacht, en de dochter vervolgens de moeder".

Een zeldzaam beeld van moeder Liliane Bettencourt (links) en dochter Françoise Bettencourt Meyers, in 2007. Ze raakten in onmin toen Françoise de minnaar van haar moeder voor de rechter daagde.

Françoise daagde toen de minnaar van haar moeder voor de rechtbank. Ze beschuldigde de fotograaf François-Marie Banier ervan dat hij misbruik had gemaakt van de zwakke mentale gezondheid van Liliane. Hij zou haar 1,3 miljard euro hebben afgetroggeld, en zo dus ook de erfenis van Françoise hebben kaalgeplukt. Maar volgens Liliane zelf, die aan dementie leed, was daar niets van aan. Volgens haar deelde ze haar bezittingen bij volle bewustzijn met Banier.

De rechter gaf Françoise in 2015 gelijk en veroordeelde Banier tot 2,5 jaar in de gevangenis en een schadevergoeding van 158 miljoen euro. In beroep werd die gevangenisstraf omgezet tot 4 jaar met uitstel, de schadevergoeding werd zo goed als volledig geschrapt.

Naziverleden

Tussen moeder en dochter zou het nooit meer goedkomen. In 2008 al, een jaar vóór Liliane formeel klacht zou indienen, verklaarde Liliane dat ze haar dochter nooit meer hoefde te zien.

Alsof dat nog niet pijnlijk genoeg was, rakelde de rechtszaak die daarop volgde het delicate collaboratieverleden van de familie Bettencourt nog eens op. Zo was Françoises grootvader, Eugene Schueller, een nazi-aanhanger.

In de jaren dertig financierde hij een militante groepering die de Franse regering wilde omverwerpen. Hij bood hen zelfs onderdak in de gebouwen van L'Oréal. Françoises vader André Bettencourt schreef dan weer antisemitische propaganda in de beginjaren van de Tweede Wereldoorlog, al koos hij later wel kant voor het verzet.

Ironisch genoeg trouwde Françoise Bettencourt Meyers met Jean-Pierre Meyers, de kleinzoon van een rabbi die gedood werd in het naziconcentratiekamp Auschwitz. Ze voedden hun zonen joods op.

Meest gelezen