Bijna 40 jaar na lancering speelt tiener "Tetris" helemaal uit: "Ik voel mijn vingers niet meer"

Een jonge gamer uit de Verenigde Staten heeft als eerste mens het populaire computerspel "Tetris" van Nintendo "uitgespeeld". De 13-jarige Willis Gibson uit Oklahoma had amper 38 minuten nodig om te doen wat alleen AI hem voordeed in 2021: de game laten crashen.

Willis Gibson heeft op zijn YouTube-kanaal een filmpje gepost van het moment waarop hij "Tetris" uitspeelt. Er zijn niet oneindig veel levels in het spel, maar de gameconsole NES van Nintendo crasht als het werkgeheugen overvol loopt. Bij Gibson gebeurde dat op level 157. 

"O mijn god, ik denk dat ik ga flauwvallen. Ik voel mijn vingers niet meer", riep de verbaasde jonge gamer uit toen hij zijn huzarenstukje tot een goed einde bracht.

Willis Gibson had amper 38 minuten nodig om zijn stunt uit te halen. In 2021 gebeurde dat al eens met artificiële intelligentie (AI). 

De 13-jarige Gibson behaalde ook de records voor het aantal weggespeelde lijnen (1.511) en de hoogste score (6.850.560).

Commercieel succes voor Nintendo

Het "blokkenspel" "Tetris" werd in 1984 bedacht door de Russische softwareontwerper Aleksej Pazjitnov en veroverde de wereld in 1989 als spel voor de gameconsole NES en de Game Boy van Nintendo waar het gratis bij zat.

De originele Game Boy met daarbij het gratis spel "Tetris"

Pazjitnov verdiende nauwelijks wat aan "Tetris" omdat de rechten in handen waren van de overheid van de Sovjet-Unie. In 1991 verhuisde de softwareontwerper naar de VS om een carrière uit te bouwen bij Microsoft.

Toen Nintendo "Tetris" uitbracht op de gameconsole NES (Nintendo Entertainment System) werd de game onspeelbaar vanaf level 29.

In de loop der jaren ontwikkelden gamefanaten verschillende technieken om verder te raken dan level 29, door onder meer de gamecontroller sneller te bewegen dan de normaal toegestane snelheid.

Een Nintendo Entertainment System (NES)
© 2019 SOPA Images

Meest gelezen