Politie en Tomorrowland willen korter op de bal spelen tegen (gevaarlijke) drugs

© Maarten De Bouw

Dancefestival Tomorrowland, de lokale politiezone Rupel en het Antwerpse gerecht willen voortaan nog korter op de bal spelen in de strijd tegen illegale en potentieel gevaarlijke drugs op het festival. Het systeem van onmiddellijke minnelijke schikkingen voor gebruikers en dagvaardingen voor dealers wordt verdergezet en in beslag genomen drugs worden snel ter plekke getest om gevaarlijke substanties en doseringen na te gaan.

Bron: BELGA

De aanpak van drugsgebruik en dealen op Tomorrowland werd donderdag in Boom toegelicht aan minister van Justitie en vicepremier Paul Van Tigchelt (Open VLD). “Drugs zijn enorm schadelijk voor de gezondheid en potentieel dodelijk”, reageert Van Tigchelt. “Het is de gezamenlijke taak van justitie, politie en festivalorganisatoren om een verantwoorde en veilige omgeving te creëren voor elke bezoeker.”

De festivalorganisatie zit verveeld met vingerwijzingen die er kwamen na de twee (drugs)doden - een bezoeker en een medewerker - op Tomorrowland vorig jaar. Ze wil naar eigen zeggen het signaal geven dat ze samen met de overheidsdiensten al het mogelijke doet om drugs te bannen.

Nieuw in 2024 is dat het NICC (Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie) op het festival aanwezig zal zijn om in beslag genomen drugs te testen. Indien er sprake is van gevaarlijke stoffen of doseringen, kunnen er waarschuwingen worden bezorgd aan de bezoekers en medewerkers. Dat kan bijvoorbeeld door pushmeldingen via een app.

“Zo kunnen er niet alleen levens worden gered, maar kunnen we ook de reputatie van deze en andere muziekfestivals of nachtclubs als positieve en veilige plaatsen herstellen”, zegt Debby Wilmsen van Tomorrowland.

Tussen de organisatie en de politie zijn er ook afspraken gemaakt over een vlotte werking van de politie op het festivalterrein én achter de schermen, om de pakkans zo hoog mogelijk te maken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen