De Russische president Vladimir Poetin.
Volledig scherm
PREMIUM
De Russische president Vladimir Poetin. © AP

ANALYSE. “Poetin staat sterk genoeg voor een aanval op de NAVO”: hoe denken kenners dat hij dat zal doen?

“Poetin gaat zo gek niet zijn om de NAVO aan te vallen”, klinkt het vaak. “Want hij weet dat het Westen sterker staat.” Maar een uitgelekte nota leert dat het Duitse leger zich wel op zo’n aanval voorbereidt en zelfs denkt dat die er dit jaar al kan komen. Een vorser van de universiteit van Oslo schetst hoe Poetin volgens hem te werk zal gaan. “Hij kan snel de bovenhand halen door raketten af te vuren op verscheidene NAVO-landen. Dan staat het Westen voor de keuze om te plooien of veel pijn te lijden.”

106 reacties

  • Phil Smedts

    2 weken geleden
    Het westen had al veel vroeger moeten reageren op het moment dat Rusland de Krim binnenviel. Het niet reageren heeft Putin alleen maar aangespoord om daarna nog verder te gaan en Oekraine verder binnen te vallen, en als we daar nu ook geen halt aan toeroepen en Oekraine laten vallen, is dat enkel maar een aanmoediging voor Putin om nog meer grondgebied van andere landen in te gaan nemen.
  • diego gonzalez

    2 maanden geleden
    Grappig dat hier mensen zich zorgen maken dat Oekraïne een satellietstaat zou zijn van Rusland terwijl de EU, de Europese Sovjet-Unie, een satellietblok is van de VS.
  • Marianne wauman

    2 maanden geleden
    De politiekers van Europa en de Navo zijn te laks, die denken dat er hun niets kan overkomen, Oekraine moet fors gesteund worden zodat Poetin zijn doelstelling niet kan bereiken. Op Trump moet je niet rekenen, eens een clown altijd een clown en een man met een grote mond die niet weet hoe de wereld ineenzit maar dit kan ook catastrofaal worden voor Amerika, de toekomst zal het uitmaken. Europa bereid u voor, voor hetgeen zou kunnen gebeuren ASAP
  • Etienne De Vreese

    2 maanden geleden
    Leerd men dan nooit uit vorige oorlogen.Jaren ging er geld naar defensie.Ter afschrikking vrede.Geld stroom stopt dictators grijpen hun kans.2j is die oorlog al bezig en direct had grootste deel naar defensie moeten gaan.En milieu klimaat op holt gezet.Heeft geen zin als de kans bestaat dat in de nabije toekomst alles vernield gebombardeerd word.En met Trump president moet men een derde keer niet op bevrijding rekenen.Onvoorspelbaar net als Poetin.Onderhandelen overeenkomst wordenvd tafel geveeg
  • Ruben Leenknecht

    2 maanden geleden
    om de week brief sturen naar poetin om oorlog doen stoppen en ukraine vergeven.