Open VLD-gemeenteraadslid Claude Marinower is scherp voor zijn voormalige partijgenoot en schepen Erica Caluwaerts (onafhankelijke).© Joris Herregods

Claude Marinower (Open VLD) scherp voor schrijverskeuze van schepen Erica Caluwaerts (onafhankelijke): “Prijst schepen antisemitische lectuur aan?”

Antwerpen

Dat Erica Caluwaerts uit Open VLD stapte en nu onafhankelijk schepen is, blijft bijzonder moeilijk liggen bij Open VLD-gemeenteraadslid Claude Marinower. Het raadslid was op de gemeenteraad dan ook scherp voor Caluwaerts die een antisemitische schrijver had aangeprezen.

LEES OOK. Tattoo laten zetten, rijbewijs halen en meer schilderen of drummen: de goede voornemens van Bart De Wever en zijn college

Caluwaerts gaf op de vraag naar haar goede voornemens in Gazet van Antwerpen aan dat ze wat meer wil lezen. Ze dacht daarbij aan boeken over quantummechanica en quantum fysica, zoals van schrijver Louis-Ferdinand Céline. Dit was Marinower niet ontgaan.

“Wie deze schrijver opzoekt op Wikipedia leert dat deze Franse schrijver een antisemitische polemist was”, zegt Marinower. “Céline publiceerde rabiaat antisemitische werken. Hij pleitte ervoor om Frankrijk te verbinden met het Duitsland van Hitler en beklaagde zich over de ‘gebrekkige’ Jodenvervolging. Mag ik of moet ik hier uit concluderen dat tien procent van het schepencollege antisemitische lectuur aanprijst?”

Daarop gaf het gemeenteraadslid nog een sneer naar Caluwaerts en haar intentie om een nieuwe liberale partij op te richten. “U zegt te staan voor een nieuw soort liberalisme, een progressief en ethisch liberalisme”, citeerde Marinower. “In de keuze voor deze schrijver bereikt u het niveau van pathetisch liberalisme.”

Opmerkelijk is dat na deze scherpe uitval van Marinower er geen reactie kwam van schepen Caluwaerts. Ook burgemeester Bart De Wever (N-VA) nam het niet op voor zijn collegelid. Het was niet de eerste keer dat Marinower zijn pijlen richtte op schepen Caluwaerts.  (svw)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Politiek Antwerpen