Rechtbank

Twee Nederlandse verdachten verdrinkingsdood Gentse Feesten moeten zich verantwoorden voor correctionele rechtbank

De Lousbergskaai in Gent, waar het lichaam van het slachtoffer uit het water gehaald werd.© Frederiek Vande Velde

De twee Nederlandse verdachten in de zaak rond de verdrinkingsdood van een 53-jarige man tijdens de Gentse Feesten in 2022, zijn verwezen naar de correctionele rechtbank voor slagen en verwondingen met de dood tot gevolg, schuldig verzuim en onopzettelijke doding. Dat heeft de raadkamer in Gent vrijdag beslist.

belga

De Nederlanders worden ervan verdacht de 53-jarige Gentenaar Hakim Mutyaba (53) in juli 2022, tijdens de Gentse Feesten, vanop een brug in het water gegooid te hebben. Het slachtoffer kon niet zwemmen en verdronk. De verdachten zouden het daarop op een lopen hebben gezet. Het lichaam van het slachtoffer werd ’s anderendaags levenloos uit het water gehaald.

Uit een eerder onderzoek blijkt dat er geen voorafgaande link zou zijn tussen slachtoffer en daders en dat ze elkaar niet eerder zouden ontmoet hebben op de Gentse Feesten. Ze zouden elkaar dus mogelijk toevallig ontmoet hebben.

De familie van het slachtoffer had de herkwalificatie naar doodslag gevraagd, waardoor de zaak voor het hof van assisen zou komen, maar daar ging de raadkamer niet op in.