Radio2

Ruim 20 voetbalhooligans dan toch veroordeeld voor rellen na match Club Brugge-Antwerp in 2017

Het hof van beroep van Gent heeft 21 voetbalhooligans veroordeeld voor zware rellen na de match Club Brugge-Antwerp in 2017. Ze beschadigden toen woningen en auto's, 12 politiemensen raakten gewond. De daders waren supporters van Club Brugge en van een bevriende Nederlandse ploeg. In eerste aanleg gingen ze nog vrijuit door een procedurefout.

Na de beladen match Club Brugge - Antwerp kwam het op 22 oktober 2017 tot zware rellen op de Gistelse Steenweg in Sint-Andries, deelgemeente van Brugge. De relschoppers veroorzaakten in de buurt van het Jan Breydelstadion heel wat schade aan woningen en voertuigen. De politie werd bekogeld met allerhande projectielen, zoals stenen, stokken, bomen en straatmeubilair. Daardoor liepen twaalf politiemensen verwondingen op. 

Op basis van de camerabeelden konden tijdens het onderzoek meer dan twintig verdachten geïdentificeerd worden. De analyse van die camerabeelden was volgens het openbaar ministerie een monnikenwerk. De meeste betrokkenen droegen namelijk gelijkaardige kledij, zoals jeans, sneakers en een kap. Heel wat beklaagden konden daardoor slechts aan een detail herkend worden, zoals de kleur van hun schoenzolen.

"Geweld was het enige doel, men kwam puur uit vertier vanuit Nederland naar Brugge. Dit waren geen mensen die toevallig met hun zoon of dochter naar het voetbal kwamen kijken", stelde het parket. Het hof van beroep in Gent veroordeelde 19 hooligans tot 2 jaar cel met uitstel en een stadionverbod van 3 of 5 jaar. Twee anderen kregen 30 maanden cel en een stadionverbod van 5 jaar.

De rechtbank van eerste aanleg in Brugge had eerst nog geoordeeld dat de strafvordering voor gewapende weerspannigheid en geweld tegen politie niet ontvankelijk was. Voor bendevorming werden alle beklaagden toen vrijgesproken. 

Meest gelezen