© fvv

Man veroordeeld voor verkrachting tijdens Gentse Feesten: “Ze kon geen toestemming meer geven”

GENT -

De Gentse rechtbank heeft een man veroordeeld tot drie jaar cel met uitstel omdat hij een vrouw verkracht heeft onder een podium tijdens de Gentse Feesten.

Laura Moens

Twee vrienden, een man en een vrouw, trokken er tijdens de Gentse Feesten op uit en waren de avond gestart met een lijn cocaïne. De sfeer zat goed, en al snel trokken ze opnieuw naar het toilethokje om nog een lijn te doen. “Maar de man verklaarde dat hij zich van zakje had vergist”, zei het Openbaar Ministerie (OM). “Ze snoven ketamine in de plaats.”

Wat er daarna gebeurde is niet duidelijk, de verklaringen van de twee verschillen. De vrouw gaf aan dat ze zich niet goed voelde en het bewustzijn verloor. “Ze vroeg de verdachte om bij haar te blijven, maar hij maakte misbruik van de situatie en verkrachtte haar”, zei de advocaat van het slachtoffer.

Volgens de verdachte is er geen sprake van verkrachting. “Alles is met toestemming gebeurd”, zei hij. “We hebben eerst gekust en daarna seks gehad onder een podium, maar ze was nooit buiten bewustzijn.”

Geen toestemming

Het Openbaar Ministerie dacht daar anders over. Ze vroeg zich af of de vrouw nog wel in staat was om toestemming te geven na alle drugs en alcohol. “Ze had die avond 15 à 20 glazen gedronken”, zei het OM. “Je mag ook de impact van ketamine niet onderschatten. In de dierengeneeskunde gebruiken ze dat om een paard te verdoven. Volgens mij kon ze geen toestemming meer geven.”

De man blijft volhouden dat er toestemming was. “De wetenschap toont trouwens niet aan dat je van een kleine hoeveelheid ketamine bewusteloos kan worden”, zei zijn advocate nog.

De rechter volgde het Openbaar Ministerie en veroordeelde de man tot drie jaar cel met probatie-uitstel. Dat betekent dat hij zich aan strikte voorwaarden moet houden. Doet hij dat niet? Dan kan zijn celstraf effectief worden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer