© EPA-EFE

President Biden laat er geen twijfel over bestaan: “Poetin is verantwoordelijk voor dood van Navalny”

De Amerikaanse president Joe Biden houdt de Russische president Vladimir Poetin verantwoordelijk voor de dood van oppositiepoliticus Aleksej Navalny. “Laat er geen misverstand over bestaan”, zei Biden op een persconferentie over het nieuws van het overlijden. Hij prees Navalny als een “krachtige stem voor de waarheid”.

blg
Bron: Belga

Biden is naar eigen zeggen “niet verrast, maar wel woedend” over de berichten over Navalny’s dood in de gevangenis. De mensen rond Navalny zeggen nog geen bevestiging te hebben dat hij inderdaad is overleden, zoals de Russische autoriteiten melden. Biden zegt echter geen reden te hebben om te betwijfelen dat de opposant dood is.

LEES OOK. Strijd tegen corruptie was zijn levenswerk: hoe Navalny uitgroeide tot staatsvijand nummer 1 van Poetin

Biden wilde niet expliciet spreken van een moordaanslag. “We weten niet precies wat er gebeurd is, maar er kan geen twijfel over bestaan dat de dood van Navalny het gevolg is van iets dat Poetin en zijn schurken gedaan hebben.” Hij sprak onder meer over de vervolging van Navalny, de poging om hem te vergiftigen en de wrede omstandigheden waaronder hij werd vastgezet.

“Wat Navalny is overkomen, is nieuw bewijs van Poetins wreedheid”, aldus Biden. Hij legde ook een link met de politieke strijd die momenteel wordt uitgevochten in de Verenigde Staten rond extra geld voor de oorlog in Oekraïne. “Deze tragedie herinnert ons aan wat er momenteel op het spel staat. We moeten het geld verstrekken zodat Oekraïne zich kan blijven verdedigen tegen Poetins wrede aanvallen en oorlogsmisdaden.”

LEES OOK. Echtgenote reageert in tranen op nieuws dood Navalny: “Poetin zal terechtstaan”

LEES OOK. “Rusland wordt een doofstomme maatschappij”: onze correspondent Bruno Beeckman over wat dood Navalny betekent

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER