© AP

Net nu regels voor gokreclame verstrengd zijn, prijkt illegale goksite op F1-bolide bij Spa-Francorchamps

Stake, dat in 2021 door de Kansspelcommissie op de Belgische lijst met illegale goksites werd geplaatst, zal deze zomer toch als hoofdsponsor te zien zijn in de GP Formule 1 in Spa-Francorchamps. Net nu de regels voor de gokreclame zo verstrengd zijn. Hoe kan dat?

Thierry Goeman

Stake werd op 13 oktober 2021 op de lijst met illegale goksites geplaatst in ons land. De Kansspelcommissie startte ook een sanctieprocedure op en heeft op 22 februari van dit jaar beslist om een administratieve boete op te leggen van 200.000 euro.

Stefaan Van Hecke, volksvertegenwoordiger voor Groen, wilde van minister van Justitie Paul Van Tigchelt weten of het Zwitserse Formule 1-team Sauber dan wel mag starten in de Grote Prijs Formule 1 van Spa-Francorchamps deze zomer. Het team stelde onlangs haar nieuwe hoofdsponsor voor: Stake.

Het antwoord is: ja. De groene racewagen zal gewoon kunnen meerijden in ons land. Hoe zeer dat ook te betreuren valt, zegt de minister.

“Het gaat hier nochtans niet alleen om gokreclame, maar ook nog eens om een bedrijf dat op de Belgische lijst met illegale gokbedrijven staat”, merkt Van Hecke op.

“Gokreclame is een zaak, het aanbieden van kansspelen is een andere zaak. Dat laatste kan alleen als men over een Belgische vergunning beschikt. En die heeft Stake niet. En dus mag het ook geen online kansspelen meer aanbieden aan Belgische spelers of het riskeert nog sancties”, zegt minister van Justitie Paul Van Tigchelt.

Overgangsperiode

Maar wat de reclame op de racewagen betreft, kan ons land voorlopig weinig doen. Er is geen uniform Europees kansspelbeleid, zegt Van Tigchelt. “Wij kunnen niet verbieden dat buitenlandse teams een sponsorcontract afsluiten met een gokoperator in hun land wel legaal is, ook al staat die bij ons wel op een zwarte lijst.”

LEES OOK. Deze F1-bolides zorgt voor kleur op de startgrid van de Formule 1

Als een raceteam of een voetbalteam deelneemt aan een wedstrijd in ons land, zal het zich in de toekomst wel aan de Belgische regelgeving inzake sportsponsoring moeten houden. “Maar daarvoor geldt nu nog een overgangsperiode tot 31 december 2027. Sportsponsoring van een gokbedrijf op sportkledij, sportuitrusting en in het stadion of op een racecircuit is daardoor nog steeds toegestaan. Maar vanaf 2028 kan dat niet meer”, zegt de minister van Justitie nog.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER