Bart De Wever en Hilde Crevits in 2019.© Geert Van de Velde

Vlaams minister Hilde Crevits haalt uit naar Bart De Wever: “Je voelt aan alles dat hij weer Calimero gaat spelen”

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) heeft in een interview met ‘De Zondag’ stevig uitgehaald naar N-VA-voorzitter Bart De Wever. “Je voelt aan alles dat hij weer Calimero gaat spelen. Dat is typisch De Wever”, klinkt het.

jvh
Bron: De Zondag

Volgens Crevits heeft de Vlaamse regering de afgelopen jaren goed werk geleverd. “Het regeerakkoord is zo goed als uitgevoerd en de begroting staat op orde. Dat zijn grote pluspunten. Maar de perceptie zit niet goed. Wellicht hebben we ons te vaak verloren in publieke ruzies. Ikzelf ook. (even stil) Het is niet de eerste keer dat ik het zeg, maar ik mis de discretie van vroeger. Ik heb het gevoel dat we vijf jaar lang in campagnemodus zaten. De N-VA draagt daarin ook een grote verantwoordelijkheid. Ik vind dat zij te weinig fier zijn op wat wij doen, en te veel bezig met het afbreken van Vivaldi. De uitspraak van Bart De Wever dat wij allemaal kopje-onder moeten, is ook blijven hangen bij mij.”

LEES OOK. N-VA krijgt een dreun in de peilingen: hoe gaat de partij daarmee om?

Crevits begrijpt dan ook helemaal niet dat De Wever de Vlaamse regeringsvorming straks wil koppelen aan de federale. “Als je zo gehecht bent aan Vlaanderen, dan moet je van dag één proberen om een Vlaamse regering te vormen. Je moet daarvoor niet wachten op federaal. Dus neen, ik begrijp hem echt niet, en ik heb hem dat ook persoonlijk laten weten. En dan die dreigementen … Je voelt aan alles dat hij weer Calimero gaat spelen. Dat is typisch De Wever. Wij komen doorgaans goed overeen, maar dat vind ik écht spijtig. (windt zich op) Je kan dat toch niet blijven doen? Zijn partij heeft de verdomde plicht om een regering te vormen, ook federaal trouwens. Je kan niet blijven weglopen!”

LEES OOK. N-VA-voorzitter Bart De Wever reageert op tegenvallende peiling: “Zoals het er nu naar uitziet gaan we naar Vivaldi 2 en dat wil niemand”

Crevits is het wel eens met De Wever dat de federale regering een Vlaamse meerderheid moet hebben. “Ik zeg dat ook in elke vergadering van mijn partij. We mogen dat zelfs assertiever uitdragen. Maar of dat zal lukken, zal afhangen van de wil van de grootste partijen, en dus ook van N-VA. Als De Wever zichzelf weer buitenspel gaat zetten, dan gaat het niet lukken. En wat is dan het alternatief? Het land vijf jaar laten gijzelen? Dat is niet wat ik wil.”

Ook met de staatshervorming die N-VA eist, is Crevits het eens. “Ik ook voor mijn domein. Ik denk trouwens dat de financieringswet daartoe zal leiden. De Franstaligen krijgen vanaf volgend jaar minder geld en zullen dus daartoe gedwongen worden. N-VA heeft geen enkel excuus meer.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER