Jelle Houwen

70 kuikentjes gestorven in nachtelijke brand in Keiem

Zeventig kuikentjes zijn zaterdagnacht om het leven gekomen bij een uitslaande brand in een groot kippenhok in Keiem bij Diksmuide. Bij aankomst van de brandweer stond het hok volledig in brand. Geen enkel kuikentje overleefde de brand. 

De uitslaande brand in de Leimolenstraat in Keiem werd zaterdagnacht om 2 uur opgemerkt. Daar baten Monique Wagemakers en haar familie een kleine circulaire boerderij uit, waarbij varkens en vooral kippen gekweekt worden. "Buren belden aan met de melding dat er een zware brand was in de tuin", zegt Monique aangeslagen. "Hun hond was maar blijven blaffen, had hen zo gewekt en zij zagen de enorme vlammen."

"Bij onze aankomst ging het om een uitslaande brand", zegt brandweerkapitein Filip Vanden Berghe. "Het volledige kippenhok, 90 vierkante meter groot, stond in brand. Ook de omheining en stro en ander materiaal had vuur gevat. We kregen de brand vrij snel onder controle, maar de schade is groot. Geen enkel dier in het hok heeft het overleefd."

Gloeilamp wellicht de oorzaak

Volgens de eerste vaststellingen van de brandweer is een oververhitte gloeilamp die het stro van de kuikens in brand zette wellicht de oorzaak. Maar daar heeft Monique bedenkingen bij. De politie kwam zondagochtend dan ook langs voor verder onderzoek, net als een verzekeringsexpert.

"Wij hebben onze vragen bij de brand en vermoeden dat er meer aan de hand is", zegt Monique. "We willen echt weten wat hier gebeurde. In ieder geval zijn alle 70 kuikentjes dood. De andere kippen die niet in het hok zaten, maakten zich snel uit de voeten."

"Wij zijn een kleine circulaire boerderij en verkopen de kippen aan mensen die ze willen voor het vlees of voor hun eigen weide. De schade is veel groter dan het hok zelf en het zal even duren eer dit hersteld is." 

Jelle Houwen

Meest gelezen