Profvoetballer Sofian Kiyine krijgt geen straf voor ongeval waarbij hij door muur van sporthal vloog

Sofian Kiyine, de profvoetballer van OH Leuven die bijna een jaar geleden met zijn wagen door de muur van een sporthal in Flémalle vloog, krijgt opschorting van straf. De Luikse politierechtbank acht hem schuldig aan het ongeval, maar besliste om hem geen straf te geven.

joro, jvh

Kiyine bleek achteraf 1,72 promille alcohol in het bloed te hebben. Hij reed met 150 km per uur toen zijn voertuig de rotonde raakte en vervolgens vijf meter de lucht in vloog. Het ongeluk veroorzaakte grote schade aan de infrastructuur.

De speler gaf toe alcohol te hebben gedronken. Kiyine zei dat hij onwel geworden was achter het stuur, maar kon zich niet herinneren dat hij een ongeval had veroorzaakt. De rechtbank verklaarde dat alle aanklachten tegen Sofian Kiyine gegrond waren, maar kende hem een opschorting van de uitspraak toe.

Sofian Kiyine is intussen volledig gerevalideerd na zijn crash en heeft dit seizoen zeven wedstrijden meegespeeld met de A-ploeg van eersteklasser OH Leuven. De laatste tijd hoeft hij van trainer Oscar Garcia niet meer op al te veel speelminuten te rekenen.

Vias betreurt gebrek aan actie bij Pro League

Verkeersveiligheidsinstituut Vias betreurt inmiddels het “gebrek aan bewustwording” bij de Pro League en een aantal voetbalclubs na het ongeval van Kiyine. “We hopen dat dit ongeval en deze uitspraak de wereld van het profvoetbal wakker schudden”, stelt woordvoerder Benoit Godart. “Maar we zijn er nog lang niet.”

Volgens het verkeersveiligheidsinstituut hebben slechts een aantal voetbalclubs vormingen georganiseerd en actie ondernomen sinds het ongeval. De Pro League, de vereniging van profclubs, ondernam geen enkele gemeenschappelijke actie. “We hadden verschillende afspraken, die werden uitgesteld en vervolgens geannuleerd. We betreuren het dat er geen concrete actie werd ondernomen”, aldus Godart. “We lopen het risico te moeten wachten op een nieuw ongeval vooraleer er actie wordt ondernomen. Er was geen bewustwording.”

Volgens Godart overschatten vele voetballers hun rijcapaciteiten en onderschatten ze de risico’s. Gemiddeld krijgt een Belgische voetbalclub tien pv’s per jaar. “Sensibilisering is noodzakelijk”, klinkt het.

“We nemen akte van de beslissing van de politierechtbank van Luik”, reageerde OH Leuven. “De club was geen betrokken partij in de procedure. De maatregelen die de club met de speler had getroffen naar aanleiding van de feiten, hebben zeker een positieve impact gehad. Als club blijven we ervoor ijveren dat onze spelers zich steeds verkeersveilig gedragen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen