“Bij Eternit laten ze de champagne knallen”: wetsvoorstel Valerie Van Peel voor asbestslachtoffers weer weggestemd

Tot op het bot gefrustreerd, zo stapte N-VA-kopstuk Valerie Van Peel dinsdagochtend op nadat haar collega’s haar wetsvoorstel om asbestslachtoffers meer rechten te geven voor de vierde keer in acht jaar tijd wegstemden. “Dit is het einde van het parlement, dit is het einde van de politiek.”

Tommy Huyghebaert

Wat voorafging

In 2007 werd het asbestfonds opgericht. Dat informeert niet alleen over de gevaren van asbest en hoe hiermee om te gaan, maar het vergoedt en begeleidt alle asbestslachtoffers. Slachtoffers die voor een schadevergoeding aankloppen bij het Asbestfonds, mogen nadien wel niet meer de producenten voor de rechtbank dagen. Dat wilde Van Peel rechttrekken, maar haar wetsvoorstel stoot op liberaal verzet. Nu al vier keer in acht jaar tijd. Groen en Ecolo werken intussen ook aan een wetsvoorstel, dat minder verregaand is dan het voorstel van Van Peel.

“Doe maar allemaal alsof jullie nog parlementsleden zijn. Jullie moeten je dood schamen.” Valerie Van Peel, voormalig ondervoorzitter van N-VA, kon het dinsdagochtend duidelijk niet verkroppen dat haar wetsvoorstel in het asbestdossier voor de vierde keer in acht jaar tijd werd weggestemd. De politica wilde het mogelijk maken dat asbestslachtoffers ook een gerechtelijke procedure kunnen aanspannen tegen een asbestbedrijf nadat ze al een vergoeding hebben gekregen van het Asbestfonds. Maar haar voorstel kreeg alleen de steun van Vlaams Belang en PVDA. Van Peel kon niet snel genoeg weglopen van de collega’s van de Commissie Sociale Zaken.

Hoe moeilijk is deze dag voor u?

Van Peel: “Het is vooral een moeilijke dag voor de asbestslachtoffers. Mensen die hun geliefden zagen sterven aan asbest en sommigen die intussen zelf ziek zijn. Zij staan in de kou. Zij waren vandaag voor de vierde keer in acht jaar tijd getuige van politieke spelletjes. Het zal ook een moeilijke dag zijn voor de collega’s die mijn wetsvoorstel wegstemden. Zij moeten vanavond in de spiegel kijken en beseffen dat hun arm werd omgewrongen door Open VLD. Ze zijn de titel volksvertegenwoordiger niet waardig. Volksvertegenwoordigers stemmen in eer en geweten. Dat is hier duidelijk niet het geval.”

Waar gaat het asbestdossier eigenlijk over? Wat wilde u veranderen?

“Ik wilde met mijn wetsvoorstel de slachtoffers van asbest meer rechten geven. Ze kunnen voor een schadevergoeding misschien wel terecht bij het Asbestfonds, maar ze mogen de producenten dan niet meer voor de rechtbank dagen. Een regeling die Verhofstadt in 2007 trof na zwaar gelobby van de sector en die de slachtoffers monddood maakte. De asbestproducenten moeten door die regeling ook niet meer geld dan andere bedrijven storten in het asbestfonds, terwijl zij wel de vervuilers en de ziekmakers zijn. Wees maar gerust dat ze vandaag bij Eternit de flessen champagne laten knallen. Ze worden nog maar eens politiek beschermd. Bijna twintig jaar later houden dezelfde lange armen het nog altijd tegen dat zij voor de kosten moeten opdraaien en dat zij verantwoording moeten afleggen en veroordeeld kunnen worden. Kunnen we dit interview hier afsluiten? Ik moet mijn gelijk niet meer halen.”

“Wees maar gerust dat ze vandaag bij Eternit de flessen champagne laten knallen. Ze worden nog maar eens politiek beschermd”

Valerie Van Peel

Volksvertegenwoordiger N-VA

Waarom is het asbestdossier zo’n symbolisch dossier? U verbindt er voor een stuk uw lot mee.

“De emmer was al vol. maar dit dossier is de druppel. Het omvat alles wat mis is met politiek. Het draait alleen nog om de politici en hun postjes en om de partijen die willen overleven. Dit is voor mij symbolisch omdat dit dossier het einde van de politiek en het einde van het parlement betekent. Het gaat niet langer over de inhoud.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

LEES OOK. Waarom zoveel talenten de politiek de rug toekeren”

U kondigde uw ontslag al in juni 2022 aan. U had toen al de buik vol van tegen onbeweeglijke muren blijven beuken, u omschreef aan politiek doen zelf als niet meer gezond. Kunt u deze rit na vandaag nog uitrijden?

“Ik zal de onderzoekscommissie rond misbruik in de Kerk nog proberen af te werken.”

Waarom zegt u ‘proberen’? Is het na vandaag onzeker dat u volhoudt?

“Ik heb altijd mijn werk gedaan. Ook is het al jaren lastig. Nog nooit ben ik een dag ziek of afwezig geweest, dat zal de komende maanden ook het geval niet zijn. Al zal het lastig blijven tot op de laatste dag.”

Wat zijn uw plannen na de politiek?

“Tot op vandaag ben ik politicus. Dat blijf ik tot op de laatste dag van mijn politieke carrière. Maar dan is het wel aan de anderen. Ik heb mijn best gedaan, nu is het op. Wat de toekomst brengt, zien we wel nadien. Veel meer wil ik daar ook niet over zeggen. Dan draait het opnieuw om de politicus en dat is net wat ik niet meer wil. Politiek moet om de mensen draaien.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer