© Marc Gysens

“Tot 60 procent korting in tweede week van paasvakantie”: wie op reis wil, kan nog zaken doen

Het weer blijft kwakkelen, dus verlangen we naar wat zon. Wie in de Paasvakantie andere oorden wil opzoeken, kan nog een flinke zaak doen. “Hier kan je tot 60 procent korting scoren”, tippen reisexperts.

Jeroen Deblaere

Een ticket naar de zon begint natuurlijk bij een weerbericht. “De komende week wordt het vooral zonnig in het zuidoosten van Europa”, zegt Nicolas Roose van weerdienst Noodweer Benelux. “Italië, de Balkan, Griekenland en Turkije zullen flink opwarmen, op sommige plekken zelfs tot 26 graden. Spanje en Portugal zitten in een mindere periode: daar is het nu beginnen te regenen na maanden van droogte. De kans bestaat dat dat nog zeker tot een stuk in de Paasvakantie zal duren. In het noorden van Afrika vind je momenteel het beste weer in Egypte en Tunesië, en iéts minder in Marokko. Let wel: voor de tweede week van de paasvakantie is het nu nog te vroeg voor een accurate voorspelling.

Prima, waar kunnen we nog deals vinden? “Zeker niet op de Canarische Eilanden”, zegt Britta Baeke van Travel Express Benelux. “Daar is het nu erg druk. Het is een bestemming met mooiweergarantie en dus erg populair in de paasvakantie.” Té mooi weer is het stilaan in Dubai. “Da’s dan weer een typische najaar- en winterbestemming. Momenteel is het er al 30 graden en drukkend warm. Als je er goed tegenkan, is het nog mogelijk”, zegt Baeke.

LEES OOK. Scheelt een reis buiten de klassieke vakantieperiodes echt zoveel? En boek ik beter zelf of via een reisagent? Jullie vragen over vakantie beantwoord

Volgens reisorganisatie Tui wint Dubai inderdaad aan populariteit. “De bestemming is de top 10 van populairste vakantielanden binnengeslopen, met drie keer meer bezoekers dan gewoonlijk”, zegt woordvoerster Sarah Saucin. “Maar de populairste vakantie-oorden blijven Tenerife, de Costa del Sol, de Turkse Riviera, Gran Canaria en Hurghada in Egypte.” Nog volgens Saucin is dé goedkoopste bestemming Tunesië, waar je gemiddeld 845 euro per persoon uitgeeft voor een reis in de paasvakantie. Op twee staat Kusadasi in Turkije (850 euro) en op drie Ibiza (868 euro).

De haven in Hurghada, een populaire én goedkope vakantiebestemming.© AFP

Britta Baeke tipt ook Turkije en Egypte. “Touroperator Corendon heeft zelfs extra vluchten ingelegd, wat ervoor zorgt dat er meer capaciteit is en dus zakken de prijzen een beetje. En verder zijn er nog een paar verborgen parels. Malta, bijvoorbeeld, is zo’n land dat vaak vergeten wordt, maar vaak goed weer biedt en heel interessant is om te bezoeken.”

Is er nog een verschil tussen de eerste en de tweede week van de paasvakantie? “Absoluut”, zegt Saucin, “de meeste mensen die in de eerste week reizen konden nog rekenen op de iets goedkopere prijzen in maart. Maar dat voordeel is er nu niet meer: de goedkoopste lastminutes vind je in de tweede week van de paasvakantie. In de franstalige scholen in België is er dan opnieuw les en ook in andere landen is er dan meestal geen paasvakantie meer. Dat zorgt ervoor dat de vraag daalt, en de prijzen dus ook. Wij hebben voor de tweede week van april nog kortingen tot wel 60 procent.”