Frederik Delaplace besloot, na druk uit politieke hoek, toch om ‘Het proces dat niemand wou’ uit te zenden.© BELGA

De kritiek is unaniem: hoe VRT-baas in lastig parket belandde met saga rond Bart De Pauw-docu

Een week geleden haalde hij de docu over de zaak-De Pauw uit het zendschema, nu heeft VRT-topman Frederik Delaplace zijn plannen bijgestuurd. Na aandringen uit politieke hoek is ‘Het proces dat niemand wou’ straks tóch te zien op VRT Canvas. De druk op Delaplace neemt toe. En het is niet de eerste keer dat hij de wind van voren krijgt.

Valerie Droeven en Wout Desmytere

Maandagmiddag 14 uur. In het VRT-gebouw aan de Brusselse Reyerslaan komen de leden van de raad van bestuur samen. Hét gespreksonderwerp: Het proces dat niemand wou, de docu over de zaak-Bart De Pauw. Al bijna een week ligt VRT-baas Frederik Delaplace onder vuur nadat hij het programma eigenhandig uit het zendschema had gehaald. En dat één dag voor de geplande uitzending, om “alle kansen te geven aan gesprekken tussen de partijen in de zaak”.

Gesprekken waarvoor, zo blijkt uit herhaaldelijke navraag, Bart De Pauw op dat moment nog geen initiatief heeft genomen. Zowel zijn advocaten als de acht door hem belaagde vrouwen die in de documentaire hun verhaal doen, weten van niets. Pas drie dagen nadat de heisa is losgebarsten, neemt De Pauw contact op met advocate Christine Mussche, die de meeste slachtoffers vertegenwoordigt. Delaplace haast zich met een persbericht waarin hij bevestigt dat “de verzoeningsgesprekken gestart zijn”.

Hoe het ook zij, het wordt duidelijk dat Delaplace zich zal moeten verdedigen over de manier waarop hij is tewerkgegaan. Hij kreeg niet alleen flink wat kritiek van zijn eigen vakbonden, maar ook van minister van media Benjamin Dalle (CD&V).

(Lees verder onder de foto)

‘Het proces dat niemand wou’, de documentaire die Frederik Delaplace ook niet wou.© © VRT

Twee groepen

Iedereen is ervan overtuigd dat Delaplace de publieke omroep in een lastig parket heeft gebracht. De kritiek is unaniem, maar niet iedereen struikelt over dezelfde dingen. Grosso modo valt de raad van bestuur – die politiek is samengesteld – in twee groepen. Voornamelijk de bestuurders van N-VA en Vlaams Belang vinden dat Delaplace gewoon “ongelukkig communiceerde”. Een ander deel van de bestuurders heeft een fundamenteel probleem met zijn demarche. Zij vinden het schrappen van de documentaire een foute beslissing.

Delaplace geeft toe dat hij contact heeft gehad met De Pauw, op aansturen van de man zelf. Over het hoe en wat van die gesprekken blijft hij vaag. Maar zijn intenties waren goed, benadrukt hij. Buiten zijn wil om is “de indruk gewekt dat er voorwaarden waren gekoppeld aan eventuele gesprekken en dat VRT die voorwaarden ondersteunde”, zo staat ook in het persbericht dat de VRT dinsdagochtend uitstuurt. “Dat was niet onze insteek, maar we begrijpen dat het bij velen zo is overgekomen. Dat was een grote inschattingsfout.”

(Lees verder onder de foto)

Delaplace gaf toe dat hij contact had met Bart De Pauw, maar blijft vaag over het hoe en wat.© Olivier Matthys

Na een discussie van anderhalf uur vraagt een deel van de leden van de raad van bestuur aan Delaplace om Het proces dat niemand wou alsnog uit te zenden. De vraag komt ook of hij zich persoonlijk bij de slachtoffers zou kunnen excuseren. “Het was geen eis, de voorzitter heeft hem dat niet opgelegd, het was een vraag”, zegt een bestuurder. Delaplace zou die dus naast zich kunnen neerleggen.

Hoorzitting

Maandagavond komt er geen communicatie meer, maar in de culturele sector wordt een open brief rondgestuurd om de gang van zaken aan te kaarten. Politici krijgen er lucht van, de druk op de CEO neemt toe. Dinsdagochtend wordt de brief gepubliceerd door De Standaard, nog geen twee uur later meldt de VRT dat de docu alsnog zal worden uitgezonden.

Delaplace krijgt niet voor het eerst de wind van voren

  • In de zomer van 2021 kwam het personeelsbeleid van Delaplace onder vuur: wie 65 is, moet met pensioen. Onder anderen wielercommentator Michel Wuyts moest zo tegen zijn zin vertrekken. Delaplace liet daarna in het Vlaams Parlement optekenen dat hij een “rechtlijnige aanpak” wil en dat ook “budgettaire redenen” spelen.
  • In het najaar van 2022 werd bij de VRT een vijftigtal mensen, onder wie Annick Ruyts, ontslagen in het kader van een transformatieplan. De betrokkenen hekelden toen bovendien “de kille aanpak” in de hele procedure. Het maakte het voor Delaplace niet makkelijker om de dure exclusiviteitscontracten in zijn huis – in 2022 stond de teller op acht boven de 300.000 euro – te verdedigen.
  • In 2023 liet Delaplace in een interne mail aan zijn personeel weten dat alle communicatie voortaan via de persdienst zou lopen. Al het personeel moet voortaan altijd reageren met “geen commentaar” wanneer ze gecontacteerd worden over bepaalde kwesties. De suggestie van een absoluut spreekverbod schoot in het verkeerde keelgat en de vakbonden rolden actieplannen uit. Delaplace moest daarna zijn woorden nuanceren: “Ik had dat beter kunnen en moeten duiden.”

“We hopen dat hiermee het vertrouwen in de intenties van VRT kan worden hersteld, en dat tegelijkertijd de opgestarte gesprekken in alle rust kunnen voortgaan”, klinkt het. Maar daarmee is de zaak nog niet gaan liggen. Het vakbondsfront vraagt zich na het zoveelste debacle af of Delaplace “nog de juiste man op de juiste plaats” is.

Ook in het Vlaams Parlement zal hij wellicht nog tekst en uitleg moeten geven. Meyrem Almaci (Groen) vraagt een onderhoud, Katia Segers (Vooruit) overweegt hetzelfde. Ook bij de meerderheidspartijen willen verschillende mensen de topman graag spreken.

(Lees verder onder de foto)

Wellicht moet Delaplace zich nog voor het Vlaams Parlement verantwoorden voor zijn inschattingsfout.

“We kunnen niet zomaar over naar de orde van de dag”, reageert Vlaams Parlementslid Stephanie D’Hose (Open VLD). Ze vindt ook dat er “dringend nood is aan een duidelijke omschrijving van wie wanneer mag ingrijpen op de uitzendschema’s van de VRT”. Mediaminister Dalle (CD&V) bleef spaarzaam met commentaar, maar op X noemt hij het uitzenden van de docu de “juiste beslissing”.

De driedelige documentaire ‘Het proces dat niemand wou’ wordt vanaf woensdag 27 maart om 21.20 uur uitgezonden op VRT Canvas. Aflevering telkens op woensdag. De reeks is vanaf dan ook te bekijken op Streamz.

De zaak-Bart De Pauw

- Bart De Pauw stond twintig jaar lang aan de top van de televisiewereld, tot hij in opspraak kwam.

- Van stiekem een gesprek opnemen tot een verdacht Twitter-profiel: Bart De Pauw koos keer op keer de foute strategie.

- De VRT besliste ‘Het proces dat niemand wou’, de docu over de zaak-Bart De Pauw, niet uit te zenden “om alle kansen te geven aan gesprekken tussen partijen”.

- Het was een “twijfelende” VRT-baas die zwichtte voor “nakende excuses” van Bart De Pauw.

- Of hoe een gesprek tussen Bart De Pauw en de CEO van VRT een nieuwe storm veroorzaakte

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer