Vanaf Pasen vind je Ridder Robrecht elk weekend 1 namiddag aan het Gravensteen in Gent
Foto: Dirk Verleyen

Ridder Robrecht elk weekend in vol ornaat aan Gravensteen Gent: "Inspiratie opgedaan in Schotland"

De komende maanden worden de bezoekers van het Gravensteen in Gent opnieuw verwelkomd door Ridder Robrecht. De ridder trok na maanden zijn pak terug aan en ging zondag met tientallen mensen op de foto. Het is intussen het 13e jaar dat hij dat doet.  

Ridder Robrecht, in het echte leven Mark Schreyen (71) uit Lochristi, staat sinds vanmiddag terug op de binnenkoer van het Gentse Gravensteen. Hij verwelkomt er in vol ornaat de bezoekers die het middeleeuwse kasteel komen bezoeken. 

De inspiratie voor Ridder Robrecht vond Mark tijdens een reis in Schotland. "Ik bezocht er The National Wallace Monument in Stirling en werd ontvangen door iemand die getooid was in middeleeuwse kledij. Toen is er een lampje gaan branden en heb ik het idee bij het stadsbestuur in Gent gelanceerd. Na enkele maanden stond ik aan het Gravensteen."

"Nu heb ik kledij aan uit de 14e eeuw", zegt Schreyen. "Mijn vrouw maakt de kleren zelf, ze zoekt op welke kleuren toen bestonden. M'n pak weegt ongeveer 15 kilogram. Dat is al veel lichter dan vroeger, de stukken van mijn benen zijn eraf, dat maakt het lichter en draagbaarder."

Er zijn waarschijnlijk al enkele duizenden foto's van mij genomen, en hang ik ongetwijfeld al ergens aan een muur aan de andere kant van de wereld

Mark Schreyen, alias Ridder Robrecht

Intussen doet Mark Schreyen het al 13 jaar, telkens in het hoogseizoen, van Pasen tot oktober. Het begon met enkele namiddagen in de week. "Dit jaar doe ik het 1 namiddag in de week, op zaterdag of zondag, of als er iets te doen is."  

Grote vraag blijft: wat is er zo plezant aan 'riddertje spelen'? "Het contact met de bezoekers is super, zeker met de kinderen. Ze vragen bijvoorbeeld waar mijn prinses is, of waar mijn paard staat. Iedereen wil ook op de foto met me."

"Volgens mij zijn er al enkele duizenden foto's van mij genomen, en hang ik ongetwijfeld al ergens aan een muur aan de andere kant van de wereld. Moest ik het zo plezant niet vinden, dan hield ik het zo lang niet vol."

Heel wat bezoekers van het Gravensteen in Gent willen met Ridder Robrecht op de foto
Foto: Dirk Verleyen

Meest gelezen