De 'Westelijke Erez'-overgang in het noorden van de Gazastrook. (05/05/2024)
Volledig scherm
De 'Westelijke Erez'-overgang in het noorden van de Gazastrook. (05/05/2024) © REUTERS

LIVE GAZA. Israël opent nieuw toegangspunt voor hulpgoederen in noorden van Gaza

Het Israëlische leger heeft zondag de opening van een nieuwe toegangsweg voor humanitaire hulp in het noorden van de Gazastrook aangekondigd. Een correspondent van het Franse persagentschap AFP zag kort nadien voor het eerst sinds het begin van de operatie van het leger in het zuiden van de Gazastrook een dertigtal vrachtwagens met hulpgoederen door de ‘Westelijke Erez’-overgang Gaza-stad binnenrijden. Intussen zijn de onderhandelingen over een staakt-het-vuren en de vrijlating van de gegijzelden volgens de VS op een dood spoor beland. Volg alle ontwikkelingen in onze liveblog.

924 reacties

  • Daniel Bamps

    16 uur geleden
    Robert Swillen , Hamas heeft deze ellende opgestart.
  • Robert Swillen

    18 uur geleden
    Zolang Israël daar verblijft zal er oorlog zijn . De Palestijnen hebben alles verloren. De haat tegen Israël zit diep , vooral als je geen huis of familie meer hebt. Israël houd met niemand rekening alle regels lappen zij aan hun laars en het westen laat dit toe , als ook alle organisaties. Hoe is dit mogelijk.
  • Luc Van de Velde

    19 uur geleden
    Wie denken De Croo en Gennez wel wie ze zijn?
  • johan deseck

    20 uur geleden
    Wanneer gaat de bevolking in Gaza eens in opstand komen tegen Hamas. Misschien is het probleem wel dat velen van de bevolkiing in Gaza Hamas helpen en ondersteunen. Hier in het westen is het als of Hamas geen terroristische organisatie is. Willen wij dan dat die terroristische organisatie blijft bestaan. Hamas zou zich ook kunnen overgeven als ze om een hart hebben voor hun Palestijnse bevolking en de gijzelaars vrijlaten. Blijkbaar willen ze dit niet.
  • jozef vanslembrouck

    1 dag geleden
    Wat als Hamas moest stoppen met aanvallen, onderhandelen en communiceren over gegijzelden? Denk dat Israël het moeilijk zou kunnen uitleggen.
  1. TERUGLEZEN MIDDEN-OOSTEN. Hezbollah meldt grote raketaanval op noorden Israël - Washington wil "echte vooruitgang" alvorens steun aan UNRWA te hervatten

    TERUGLEZEN MID­DEN-OOS­TEN. Hezbollah meldt grote raketaan­val op noorden Israël - Washington wil "echte vooruit­gang" alvorens steun aan UNRWA te hervatten

    Israël verwerpt het “ontoereikende” rapport van het onafhankelijk onderzoek naar banden tussen UNRWA-medewerkers en Hamas. Volgens de onder leiding van de voormalige Franse buitenlandminister Catherine Colonna uitgevoerde evaluatie heeft Israël nog steeds geen enkel bewijs geleverd voor de beschuldigingen aan het adres van de UNRWA-medewerkers, die volgens Israël medeplichtig zouden zijn geweest aan de aanvallen op 7 oktober. Premier Alexander De Croo (Open Vld) vraagt in een reactie op het rapport dat landen hun steun voor het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen hervatten. Lees hier de ontwikkelingen van dinsdag 23 april terug.
  2. TERUGLEZEN MIDDEN-OOSTEN.  Turkije legt handel met Israël stil: regering van Erdogan eist meer noodhulp voor Gaza

    TERUGLEZEN MID­DEN-OOS­TEN. Turkije legt handel met Israël stil: regering van Erdogan eist meer noodhulp voor Gaza

    Volgens The Times of Israël komt het Israëlisch oorlogskabinet vanavond om 18.30 uur samen om “een staakt-het-vuren en een gijzelingsdeal” te bespreken. Hamas zegt snel weer een delegatie naar Egypte te sturen voor verdere gesprekken over een bestand in de Gazastrook. Ondertussen hebben de Verenigde Naties donderdag de kosten voor de wederopbouw van de Gazastrook geschat op 28 tot 37 miljard euro. Lees hier de ontwikkelingen van donderdag 2 mei terug.