Fikse premie voor werkloze 45-plussers die eigen zaak starten. Vakbond hekelt “zoveelste avontuurtje ten koste van de werknemers”

© BELGA

Om nog meer ouderen aan te moedigen zelfstandige te worden, is Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) van plan een premie van ongeveer 1.000 euro bruto per maand te geven aan werkloze 45-plussers die een eigen zaak starten. Hij wil zo het aantal oudere zelfstandigen nog verder aanzwengelen.

fem

In vijf jaar tijd is het aantal werkloze 55-plussers dat zich vestigt als zelfstandige verdrievoudigd. Maar omdat het in absolute cijfers nog altijd maar om een 500-tal mensen gaat, wil Muyters een flinke duw in de rug geven, via een premie die twee jaar lang wordt uitgekeerd. De eerste drie maanden zou die 1.000 euro bedragen. Nadien gaat die stelselmatig omlaag, om na twee jaar uit te doven.

“Maar zo kunnen die zelfstandigen ondertussen toch al hun zaak opbouwen. En is de drempel lager om de sprong te wagen.” Overigens worden niet alleen oudere werklozen vaker zelfstandig. 55-plussers zijn in het algemeen de snelst groeiende groep onder de zelfstandigen.

“Het zoveelste avontuurtje ten koste van de werknemers”

De premie kan niet op de genade van de socialistische vakbond rekenen. “Het zoveelste avontuurtje ten koste van de werknemers”, hekelt het Vlaams ABVV maandag.

Volgens Caroline Copers, algemeen secretaris van het Vlaams ABVV, oogt de maatregel die Muyters onder meer in Het Nieuwsblad voorstelde sympathiek, maar is ze ondoordacht en niet becijferd. Muyters wil de premie bekostigen door de werkhervattingspremie (zowat 200 euro) af te schaffen die nu voor oudere werknemers bestaat. Die premie betekent volgens het ABVV een “belangrijke aanvulling op hun inkomen” voor bijna 12.000 werknemers. Zij krijgen die premie omdat ze opnieuw aan de slag gegaan zijn, vaak tegen een lager loon, aldus de bond.

“De tegemoetkoming voor bijna 12.000 werknemers omvormen naar één voor 500 startende zelfstandigen, dat ruikt naar een besparing”, aldus Copers. Ze hekelt ook dat het budgettaire plaatje niet duidelijk is voor de sociale partners. De vakbond vraagt dat de maatregel het voorwerp is van sociaal overleg en dat ouderen die gebruiken maken van de werkhervattingstoeslag niet moeten inleveren.

“We zijn niet tegen maatregelen voor zelfstandigen, maar niet ten koste van kwetsbare groepen op onze arbeidsmarkt ...”, besluit Copers.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen