Direct naar artikelinhoud
Noord-Korea

Rusland noemt Amerikaanse beschuldiging over werkkampen met Noord-Koreanen 'fake nieuws'

Noord-Koreaanse huizen aan de noordelijke grens met China.Beeld getty

Rusland heeft de Verenigde Staten ervan beschuldigd zijn relatie met Noord-Korea doelbewust te willen beschadigen door "fake nieuws" te verspreiden. De Russen pikken het met name niet dat de VS zeggen dat ze Noord-Koreaanse werkkampen toelaten op hun grondgebied.

Volgens Maria Zakharova zijn die beweringen nergens op gebaseerd. "De Amerikanen fabriceren en publiceren deze nonsens, en wij worden daarna verplicht ons te verantwoorden na dit fake nieuws."

Zakharova verwijst met de "nonsens" naar het Amerikaanse rapport over mensenhandel in de wereld dat vorige week verscheen. Daarin wordt Rusland beschuldigd van samenwerking met de communistische dictatuur in het opzetten van werkkampen waar Noord-Koreanen dwangarbeid moeten verrichten.

"De (Russiche, red.) regering heeft bilaterale contracten met Noord-Korea waaronder dat land werkkampen op Russisch grondgebied uitbaat en duizenden Noord-Koreaanse arbeiders aan gedwongen arbeid onderwerpt. Die contracten werden recent nog uitgebreid", zo leest het rapport. "Ondanks geloofwaardige rapporten van slavernij-omstandigheden waaron de Noord-Koreanen moeten werken, heeft de Russische overheid geen enkel onderzoek naar die omstandigheden gevoerd."

Houtsector

Volgens de VS gaat het om 20.000 Noord-Koreaanse burgers die jaarlijks gedwongen naar Rusland worden gestuurd, om voornamelijk in de houtsector in het oosten van het land te werken. Daarbovenop staan er nog eens 30.000 Noord-Koreanen officieel geregistreerd in Rusland.

"Velen van hen zijn onderworpen aan gedwongen arbeid. Deze omstandigheden worden mogelijk nog verergerd door een verdrag uit 2016 waarbij de Russische overheid 'illegale' Noord-Koreanen terug mag sturen, mogelijk zelfs als zij de status van vluchteling hebben. En dat ondanks berichten dat Noord-Korea gerepatrieerde slachtoffers van mensenhandel arresteeert, opsluit, aan dwangarbeid onderwerpt, foltert en soms zelfs executeert."

Maar volgens Rusland, dat niet ontkent dat er Noord-Koreaanse arbeiders actief zijn in op zijn grondgebied, is er niets aan de hand. Beide landen hebben een overeenkomst die perfect legaal is en die geen enkele resolutie van de VN-Veiligheidsraad schendt.