Gemeente sluit 'schuilton': "Hallucinant wat we er allemaal vonden"

© jvw

De gemeente heeft voor de rest van de zomervakantie de schuilton in de wijk Diepenbroek gesloten. Er was te veel overlast. Eind deze maand wordt beslist over de toekomst van de schuilton.

Johan Van Bever

De schuilton staat er sinds twee jaar, samen met andere speeltoestellen voor kleinere kinderen. De ton is die hele periode een zorgenkind geweest. “Het is de bedoeling dat de ton een plekje is waar jongeren kunnen samenzitten en het er wat gezellig maken,” legt schepen van Jeugd Katrien Claus (CD&V) uit. “Al van bij de komst zijn er problemen. Na een week was er al brand veroorzaakt door jongeren die er kwamen roken. Er stroomden vanuit de wijk heel veel klachten binnen van bewoners, zowel bij de gemeente als bij de politie.”

Buurt is verdeeld

“De overlast wordt veroorzaakt door jongeren die in de buurt niet bekend zijn. Ze misdragen zich en maken er een vuilnisbelt van. Het is hallucinant wat er allemaal aangetroffen wordt. Dat gaat van sigarettenpeuken en glas tot andere zaken waar ik heel veel bedenkingen bij heb. Ook rond de ton lag er veel afval.”

De buurt zelf is verdeeld. Sommigen hebben geen problemen met de ton op zich, anderen willen die zo snel mogelijk weg. “In overleg met de burgemeester is de ton opgeruimd en wordt ze tijdelijk gesloten. Op 24 augustus roepen we de cel ‘Aangenaam Wetteren’ samen om te beslissen over de toekomst. in die cel zitten de schepenen van Jeugd en Integratie, de politie, de diensthoofden van de gemeente en de jeugdbeleidscoördinatoren. We zullen enkele mogelijkheden bekijken. Definitief sluiten is een optie maar er zijn nog enkele andere zoals bijvoorbeeld de toegang draaien of het openmaken van de ton zodat er meer sociale controle over wat er binnenin gebeurt mogelijk is.”

Er is ook wat wrijving tussen de gebruikers van het speelplein. De speeltoestellen zijn voor hele kleine kinderen en de ton wordt voornamelijk gebruikt door oudere jeugd. “Er is nu wel meer controle door de komst van de volkstuintjes. Jonge ouders uit de wijk vagen ook meer speelmogelijkheden voor de kinderen. In ons budget willen we het skatepark prioriteit geven. Op een volgende gemeenteraad wordt hiervoor de aankoop van grond besproken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen