Grote middelen ingezet voor weinig alledaagse verhuizing

Een Poolse Shermantank, een oorlogsmonument in het West-Vlaamse Tielt dat 15 jaar lang op het Generaal Maczeckplein stond, werd donderdagnamiddag verplaatst. En daarvoor werden de grote middelen ingezet.

Steven Leenknegt

De tank krijgt nu een nieuwe plaats ter hoogte van de VDAB Werkwinkel, aan de overkant van het plein. Het monument moest wijken naar aanleiding van de werken aan de nieuwe jeugdlokalen die binnenkort van start gaan. De tank en bijhorend monument houden de herinnering in stand aan de bevrijding van de stad op 8 september 1944 door generaal Stanislaw Maczek en zijn Eerste Poolse Pantserdivisie.

Historische fout

Aangezien de tank zo'n 33 ton weegt, werd hij met een speciale kraan en oplegger verplaatst. Dat zorgde voor heel wat kijklustigen. De verhuis duurde twee uur lang.De nieuwe stek van de tank krijgt ook extra groen en een zitbank mee. Zo moet het ook een rustplaats worden voor de inwoners. Ook werd een 'historische' fout opgelost. De loop van de tank staat eindelijk terug in de richting van Ruiselede zoals het hoort te zijn. Na de bevrijding van Tielt, reed de Pantserdivisie namelijk door naar Ruiselede. Toen de tank in 2002 op de vorige plaats werd gezet, stond de loop in de omgekeerde richting.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen