© dji

Drie stroompannes op twee dagen in West-Limburg

De steden Halen en Herk-de-Stad werden dinsdagavond getroffen door een stroomonderbreking. Maandag was dat ook al gebeurd. In Herk-de-Stad was er dinsdag in de namiddag een derde panne.

lw

De gelijkenissen tussen de twee pannes in Halen en Herk-de-Stad zijn erg frappant. Ze vielen bijna op hetzelfde moment. Maandagavond viel de stroom kort voor half zes uit, dinsdag kort na half zes. In beide gemeentes was er geen elektriciteit in de huizen en ook de straatverlichting werkte niet. “De oorzaak was telkens een panne in een transformatorenstation in Halen”, legt woordvoerder Björn Verdoodt van netbeheerder Infrax uit. “Zo’n station vormt de stroom van hoogspanning om in middenspanning om de elektriciteit naar de cabines door te sturen en zo naar de woningen. De oorzaak van de panne in het station hebben we nog niet kunnen achterhalen.” Net als maandag was er dinsdag na enkele minuten weer stroom.

Bij de panne dinsdagnamiddag in Herk-de-Stad, de derde op twee dagen daar, werden onder meer de huizen langs de gewestweg Hasselt-Diest getroffen. Ook het stadhuis zat zonder stroom. Die panne stond los van de andere twee. Björn Verdoodt: “Bij werken in Spalbeek bij Hasselt trok een aannemer een kabel van 10.000 Volt over. Door omschakeling van de elektriciteit was er na twintig minuten weer stroom.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer