Cassatie verwerpt vraag van dokter Gyselbrecht: geen nieuwe rechters voor proces Kasteelmoord

© Simon Mouton

Het Hof van Cassatie heeft het verzoek van dokter André Gyselbrecht en de Nederlandse verdachte Roy Larmit verworpen. De twee hadden gevraagd om de rechters van het proces over de Kasteelmoord te wraken. Daar gaat Cassatie niet op in: de rechters blijven op post, en het proces gaat nu maandag gewoon verder. “De voorziening bij het Hof van Cassatie is verworpen”, aldus advocaat-generaal Henri Vanderlinden.

Cedric Lagast

De advocaten van Gyselbrecht en Larmit waren in oktober al naar het Gentse Hof van beroep gestapt, om hun rechters te laten wraken. Sindsdien lag het proces stil.

© BELGA

De reden voor Gyselbrecht was een discussie over een zittingsblad. Een van de getuigen vertelde in de rechtszaal dat er volgens haar “zeker sprake was van incest”. Hiermee werd geïnsinueerd dat slachtoffer Stijn Saelens zich zou vergrepen hebben aan zijn kinderen. Johan Platteau, de advocaat van de dorpsdokter, vroeg de griffier om dat te noteren. “Ik heb die man dat zien opschrijven”, vertelt hij. “Maar toen ik vier weken later het zittingsblad kreeg, stond het er niet meer op.”

Toen het Hof van Beroep de rechters niet wilde wraken, stapten zowel Gyselbrecht als Larmit naar Cassatie. Volgens het parket-generaal bij Cassatie hebben ze echter “geen grieven aangebracht”. Lees: ze hebben geen elementen aangedragen, om uit te leggen waarom de rechters niet onpartijdig zouden zijn.

Het Hof zag dan ook geen enkele reden om de rechters te wraken, en oordeelt dat het proces gewoon kan verder gaan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen