© REUTERS

Tripel Karmeliet en Kwak in handen van AB InBev

Brouwerij Bosteels uit Buggenhout wordt overgenomen door de Leuvense bierreus AB InBev. Dat hebben beide bedrijven donderdag bekendgemaakt. Met de overname mikt AB InBev op de groeiende markt van speciaalbieren.

Bosteels, opgericht in 1791, brouwt Tripel Karmeliet, Kwak en DeuS. De brouwer is al zeven generaties lang in handen van de familie Bosteels. De private investeerder Waterland stapte twee jaar geleden in het kapitaal en hield een minderheidsbelang aan.

AB InBev neemt de Oost-Vlaamse brouwerij nu volledig over. Brouwerij Bosteels zal deel uitmaken van het ‘crafts & specialty’ netwerk van AB InBev, waar de grootste brouwerij ter wereld zijn speciaalbieren in onder brengt.

Antoine Bosteels, aan het hoofd van de brouwerij, noemt de overname het beste van twee werelden. “We blijven inzetten op onze eigenheid en kwaliteit, en anderzijds krijgen we een sterke partner met een Belgische verankering, die extra mogelijkheden biedt naar distributie en marketing”.

Met een productie in 2015 van 145.000 hectoliter - waarvan 55 procent voor de export bestemd is - behoort brouwerij Bosteels tot de top tien van Belgische brouwerijen. In drie jaar tijd zag de brouwer de productie stijgen van 100.000 naar 145.000 hectoliter, als gevolg van het stijgend succes van speciaalbieren.

Dat is ook de reden waarom AB InBev toehapt. De brouwreus wil de trein van speciaalbieren niet missen. “We willen zoveel mogelijk mensen bereiken, ook die mensen die graag degusteren”, aldus AB InBev-woordvoerder Korneel Warlop. De bieren van Bosteels worden dan ook niet toegevoegd aan de portfolio van AB InBev, maar gaan dus deel uitmaken van het ‘crafts & specialty’ netwerk van AB InBev. Bosteels is de eerste Belgische brouwerij in het netwerk.

De brouwerij blijft in Buggenhout. Aan de werkgelegenheid verandert er niets. Ook CEO Antoine Bosteels blijft aan het hoofd van de brouwerij staan.

Met de overname wil Bosteels naar eigen zeggen de toekomst van de brouwerij en de bieren op lange termijn garanderen. “Het gaat goed met de brouwerij, maar het kan nog beter. Wie de aandelen in handen heeft, speelt uiteindelijk geen rol, wel dat het bier en de brouwerij de beste toekomstmogelijkheden krijgen”, aldus Antoine Bosteels.

Ook brouwerij Duvel en de Nederlandse brouwer Heineken cirkelden volgens mediaberichen rond Bosteels, maar daar wilde men bij Bosteels niet op ingaan. Ook een overnameprijs werd niet vrijgegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer