© AFP

© AP

© AP

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Seppe Smits glundert als Belgische vlaggendrager maar Tongaan steelt de show met ontblote borstkas

De openingsceremonie van de XXIIIe Olympische Winterspelen is vrijdag om 20.02 uur plaatselijke tijd (12.02 uur Belgische tijd) van start gegaan in het Olympische stadion van het Zuid-Koreaanse Pyeongchang. Ongeveer 35.000 genodigden woonden het (ijskoude) spektakel bij in het vijfhoekige stadion, dat op de openings- en sluitingsceremonies na niet wordt gebruikt en na de slotceremonie zelfs afgebroken wordt.

vml

Volg hier LIVE de 3 uur durende openingsshow!

Voor Team Belgium droeg Seppe Smits de Belgische vlag, hij deed de hele show echter niet uit want morgen komt de snowboarder al in actie.

© EPA-EFE

De Tongaan Pita Taufatofua stal echter alweer de show. Taufatofua, die op de zomerspelen van Rio nog als taekwondoka deelnam, plaatste zich voor de Spelen als langlaufer. Tijdens de openingsceremonie van de vorige Zomerspelen maakte hij furore door met ontbloot bovenlichaam de vlag van zijn land het stadion binnen te dragen. En hoewel het bar koud was in het olympisch stadion, deed de 34-jarige Taufatofua het opnieuw met ontblote borstkas.

© AP

Dat langlaufen niet erg populair is in Tonga, mag geen verrassing heten. Het eiland kent het hele jaar door temperaturen tussen de 22 en 28 graden en zag dus nog nooit sneeuw. Taufatofua vond er dan maar niets beter op een jaar te trainen op ‘rolski’s’, vooraleer het voor het eerst op echte sneeuw te proberen. Tien weken oefening volstonden vervolgens om af te reizen naar IJsland en daar deel te nemen aan zeven wedstrijden. Taufatofua werd elke keer iets beter en zaterdag tijdens zijn laatste race op IJslandse bodem, een kwalificatiewedstrijd, verzekerde hij zich van deelname.

© AP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Andere sporten