Tientallen doden bij luchtaanval op stellingen Syrisch regeringsleger

Bij luchtaanvallen op stellingen van het Syrische leger in de buurt van de luchthaven van Deir Ezzor, zijn minstens 30 en mogelijk 80 soldaten gedood. Volgens Syrië en Rusland werden de aanvallen uitgevoerd door vliegtuigen van de coalitie die door de VS wordt geleid. Het Amerikaanse leger zegt dat het een luchtaanval nabij Deir Ezzor heeft stopgezet na een Russische waarschuwing.
Een vliegtuig van de coalitie in het Syrische luchtruim (archief).

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, dat bij de rebellen aanleunt, zegt dat tussen 30 en 35 Syrische soldaten gedood zijn in de luchtaanvallen. Het observatorium kon niet zeggen welke vliegtuigen de aanvallen hebben uitgevoerd.

Het Russische leger zegt dat het twee F-16 en twee A-10 gevechtsvliegtuigen waren, die vanuit de richting van Irak kwamen. Ze bestookten stellingen van het Syrische leger die door strijders van de terreurgroep IS omsingeld zijn in de buurt van het vliegveld van Deir Ezzor, zo zei de woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie. Het ministerie citeert de Syrische commandant in Deir Ezzor, die zegt dat er 62 soldaten gedood werden, een honderdtal anderen zouden gewond geraakt zijn. 

Later zei het Observatorium voor de Mensenrechten dat er minstens 80 doden gevallen zijn bij de aanvallen.

"Aanval stopgezet"

Het Amerikaanse leger heeft intussen toegegeven dat het een luchtaanval nabij Deir Ezzor heeft afgebroken nadat Russische functionarissen gewaarschuwd hadden dat de doelwitten mogelijk deel uitmaakten van het Syrische leger.

Het voegde er aan toe dat de coalitie dacht dat het om stellingen van de terreurgroep IS ging, en dat Rusland op voorhand op de hoogte was gebracht van de luchtaanval.

"Syrië is een zeer complex terrein met verschillende strijdkrachten en milities die vlakbij elkaar opereren maar de coalitie zal nooit opzettelijk eenheid van het Syrische leger aanvallen", zo staat er in een communiqué van het Amerikaanse opperbevel in het Midden-Oosten. De coalitie zal onderzoeken wat er juist gebeurd is, en zien of er lessen uit getrokken kunnen worden, zo werd nog gezegd.

"Koppige weigering"

Het Russische ministerie van Defensie zei dat "als de luchtaanval het resultaat is van een vergissing, dat een direct gevolg is van de koppige weigering van de VS om zijn acties tegen terroristische groepen op Syrisch grondgebied te coördineren met Rusland".

De wankele wapenstilstand in Syrië, waarover Rusland en de VS een akkooord hebben gesloten, laat aanvallen op IS en andere fundamentalistische toe, en het akkoord  voorziet ook gezamenlijke Russisch-Amerikaanse aanvallen op IS en het vroegere Al-Nusrah-front, maar de VS zijn daar niet erg happig op. Zolang er geen humanitaire hulp geleverd wordt aan Aleppo, wil Washington niet weten van een gezamenlijk coördinatiecentrum voor de aanvallen.

Volgens Rusland zijn IS-strijders onmiddellijk na de luchtaanval in het offensief gegaan, en wordt er nu hevig gevochten in het gebied tussen IS en het regeringsleger. IS heeft intussen gemeld dat het een strategische heuvel heeft veroverd op het Syrische leger, maar Russische bronnen zeggen dan weer dat het leger die posities heeft heroverd.

Het Syrische leger zei dat de aanvallen "een duidelijk bewijs vormen dat de VS en zijn bondgenoten de terroristische groep Is steunen".

Spoedzitting VN

Rusland heeft een spoedzitting van de Veiligheidsraad van de VN gevraagd over de luchtaanvallen.

De woordvoerster van Buitenlandse zaken in Moskou zei dat de aanvallen het akkoord tussen Rusland en de VS over Syrië op de helling dreigen te zetten, en dat ze een bewijs zijn voor de "angstaanjagende conclusie" dat het Witte huis IS helpt.

"We vragen een volledige en gedetailleerde uitleg van Washington en die verklaring moet in de Veiligheidsraad gegeven worden", zo zei ze.

Meest gelezen