Direct naar artikelinhoud
Buitenland

Zwaargewond slachtoffer stabiel na noodoperatie, meeste passagiers reizen verder na dodelijk busongeval

Zwaargewond slachtoffer stabiel na noodoperatie, meeste passagiers reizen verder na dodelijk busongeval
Beeld AFP

Bij een ongeval met een autocar van een Belgische busmaatschappij is de chauffeur omgekomen. Kort voor middernacht reed de bus in Beieren in op een vrachtwagen. Er is sprake van vijf zwaargewonden en 17 lichtgewonden. De meeste reizigers kiezen er voor om hun skivakantie gewoon te laten doorgaan.

en

Het ongeval vond kort na middernacht plaats op de A3-snelweg in de richting van Würzburg ter hoogte van Aschaffenburg, in het uiterste noordwesten van de Duitse deelstaat Beieren. Het reisgezelschap was met 46 passagiers op weg naar Nassfeld in Oostenrijk voor een skivakantie. Onder meer reisorganisator Sportyski had enkele enkele gezinnen aan boord van de bus. Volgens de Duitse politie moet Veugelen een traag rijdende vrachtwagen te laat opgemerkt hebben. Het slachtoffer reed al een tijd vast in dienst voor Linden Cars uit Rotselaar. Daarvoor was hij volgens een vriend van de familie ook werkzaam bij De Lijn. “Maar het familiale karakter bij Linden Cars sprak hem meer aan.” Veugelen laat een tienerzoon na.

Twee andere inzittenden die vooraan zaten raakten zwaargewond. Onder hen de tweede chauffeur. In totaal vielen er vijf zwaargewonden en zeventien lichtgewonden. Eén zwaargewond slachtoffer ligt nog in het ziekenhuis: zijn toestand is stabiel en hij wordt vannacht nog geopereerd.

Zwaargewond slachtoffer stabiel na noodoperatie, meeste passagiers reizen verder na dodelijk busongeval
Beeld BELGAONTHESPOT

Vrachtwagenchauffeur in shock

Reddingshelikopters moesten ter plaatse komen om de zwaargewonden naar de omliggende ziekenhuizen te brengen. Ook verschillende mugteams werden opgeroepen. Passagiers met lichte verwondingen werden door de hulpdiensten ter plaatse verzorgd en later met een vervangbus naar de dichtstbijzijnde snelwegparking gebracht voor verdere medische en psychologische hulp. De vrachtwagenchauffeur liep geen verwondingen op, maar is wel in shock. De snelweg werd meer dan drie uur lang in beide richtingen volledig afgesloten.

Gordel

Volgens Duitse media hadden de meeste passagiers hun gordel om waardoor erger voorkomen werd. De busmaatschappij heeft intussen een tweede bus ter plekke gestuurd omdat het merendeel van inzittenden toch nog willen verder reizen. Enkele passagiers keren vandaag nog per taxi terug richting Leuven.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) heeft zijn medeleven betuigd. “Onze gedachten zijn bij de familie en vrienden van de overleden chauffeur. Onze ambassade in Duitsland en onze diensten in Brussel volgen alles op.”

VAB verleent bijstand

Rond ongeveer 15 uur is een team van vijf mensen naar de plaats van het ongeval vertrokken: twee medewerkers van de VAB-alarmcentrale en drie medewerkers van het Rode Kruis.

De twee VAB-medewerkers zullen zich bezighouden met de logistieke opvolging. Samen met de artsen zal een stand van zaken worden opgemaakt over de ernst van de verwondingen en de eventuele noodzaak van repatriëring. De medewerkers van het Rode Kruis staan in voor psychologische bijstand.

VAB verleent bijstand
Beeld AFP