Aalst wil samenwerken met buurgemeenten tegen terreur

De burgemeester van Aalst, Christoph D'Haese (N-VA), pleit voor een samenwerking tussen zijn stad en de aangrenzende gemeenten en politiezones in de strijd tegen mogelijke terreur en zware misdaad.

Als kleine gemeenten met terreurdaden of zware misdaad geconfronteerd worden, is hun politie daar niet op voorbereid of voor uitgerust. Toch is het niet onmogelijk dat er ook daar aanslagen gebeuren. "Veiligheidsexperts waarschuwen ons voor het fenomeen dat terroristische organisaties ook kleinere steden en gemeenten als doelwit zouden kunnen kiezen", zegt D'Haese.

"Voor het afwikkelen van dergelijke gevaarlijke situaties hebben we goed opgeleid en getraind politiepersoneel nodig, zoals de leden van een Bijzonder Bijstandsteam", zegt de burgemeester. "Aalst heeft zo een team en ik bied die diensten ook graag aan aan negen politiezones en 19 burgemeesters, met de bedoeling om samen te werken en de veiligheid in de ruime omgeving beter te verzekeren", zegt D'Haese.

"Wanneer er een ernstig incident is in een kleinere stad of gemeente kan het gemakkelijk drie of meer uur duren eer de speciale eenheden van de federale politie uit Brussel ter plaatse komen", stelt D'Haese "Dat kost ongetwijfeld mensenlevens. We moeten snel en adequaat kunnen optreden, vandaar dat ik een protocol wil sluiten met de omliggende gemeenten en politiezones om ons Bijzonder Bijstandsteam in te zetten".

Meest gelezen