AFP
Volledig scherm
© AFP

Spaans hooggerechtshof schorst Puigdemont als parlementslid

Het Spaanse hooggerechtshof heeft Carles Puigdemont - de ex-minister-president van Catalonië - en vijf andere separatisten geschorst als parlementslid. Naast Puigdemont, die naar het buitenland is gevlucht, gaat het om de opgesloten viceregeringsleider Oriol Junqueras en vier andere politici uit de opstandige regio, die sinds de herfst in voorlopige hechtenis zitten. Dat heeft de bevoegde rechter Pablo Llarena meegedeeld. 

8 reacties

  • Christine Laevers

    6 jaar geleden
    Het is meestal een minderheid die zich wenst af te scheuren van een meerderheid. Zelden andersom (ja, in de middeleeuwen ...). Maar een stemresultaat is een stemresultaat. De rest van Spanje moet theoretisch de pot op kunnen.
  • eric maier

    6 jaar geleden
    De situatie in Catalonie is anders dan men zich voorstelt. Bovendien ligt de basis in de opgang van de Soc. Communisten die zich ook wilden afscheuren met een burgeroorlog als gevolg. Bovendien geniet Catalonie een uitzonderingsregel onder Spanje, extra voordelen. Wat zou Belgie doen als morgen hier een groep roept tot afscheuring ? idem dito als bij Puigdemont die vooral met zichzelf en zijn kern bezig is en nie tmet het lot van Catalonie.
  • Ferdinand Engelbeen

    6 jaar geleden
    In Spanje is het oude regime blijkbaar nog steeds aan de macht... Hier moet het parlement zelf eerst de parlementaire onschendbaarheid van een verkozene opheffen voor die voor een gerecht kan veroordeeld worden, daar doen de rechters dat zelf. Rechters staan daar dus boven de wetgevers...
  • Roland Peeters

    6 jaar geleden
    yoepie: weg met die oproerkraaier!
  • caius lepidus

    6 jaar geleden
    de meerderheid is tegen de onafhankelijkheid ! het is de minderheid die probeert dit er door bedrukken . deze gasten straffen ! separatisten zijn al even erg als fundamentalisten !