Direct naar artikelinhoud
Brexit

Theresa May zou 'no deal'-brexit in september beginnen voorbereiden

Britse eerste minister Theresa May.Beeld AFP

De Britse eerste minister Theresa May schroeft de voorbereidingen voor een brexit zonder onderhandeld akkoord met de Europese Unie op. Volgens het persagentschap Bloomberg plant ze in september een regeringsoverleg over de manier waarop het Verenigd Koninkrijk zo'n 'no deal'-brexit kan voorbereiden.

De Europese en de Britse onderhandelaars hebben nog maar een paar maanden de tijd om een brexit-akkoord te sluiten. De tekst moet namelijk geratificeerd raken voor het Britse vertrek uit de EU op 30 maart 2019. Zeggen dat de onderhandelingen stroef verlopen, is een understatement en een brexit zonder akkoord is dan ook niet denkbeeldig.

Om haar land voor te bereiden op zo'n worstcasescenario, zou May volgens insiders na het zomerreces haar regeringstop willen bijeenroepen. Intussen zou een werkgroep nagaan hoe grenscontroles tussen Noord-Ierland, dat bij het VK hoort, en de Ierse republiek vermeden kunnen worden in het geval van een 'no deal'.

Het vermijden van zulke controles en het vastleggen van een kader voor de toekomstige Brits-Europese handelsrelaties zijn de belangrijkste knelpunten in de lopende onderhandelingen. Vorige maand zei de Europese hoofdonderhandelaar Michel Barnier nog dat de EU niet van plan is om, zoals de regering-May dat voorstelt, "de toepassing van haar douanebeleid, van haar regels en de inning van btw en accijnzen te delegeren aan een niet-lidstaat".

'Er is een waarschijnlijkheid van 60 procent dat er geen akkoord wordt gesloten'
Liam Fox, Brits minister van Internationale handel

Zestig procent

Dat het 'no deal'-scenario in de hoofden speelt van de Britse regeringsleden is duidelijk. Begin deze week liet minister van Internationale Handel Liam Fox nog optekenen dat er een waarschijnlijkheid is van 60 procent dat er geen akkoord wordt gesloten. "Ik denk dat de onverzettelijkheid van de Europese Commissie ons naar de uitgang leidt zonder akkoord", stelde de minister.

Door de mogelijkheid van een brexit zonder akkoord opnnieuw te opperen, lijkt de regering zich zo steeds meer te gedragen naar de wil van de 'hard brexit'-fractie van de Conservatieve Partij. Sinds het begin van de brexit-onderhandelingen is één van de populaire slogans bij hard brexiters: "Better no deal than a bad deal."

Blufpoker

Binnen de Britse regering hoopt men met het vooropstellen van het 'no deal'-scenario de Europese commissie te dwingen tot een gunstig akkoord. Net als het VK zou namelijk ook Europa economisch lijden onder een brexit zonder akkoord. Veel waarnemers beschouwen de 'no deal'-optie dan ook als deel van een spelletje blufpoker.

Ondanks de ferme suggesties van de laatste dagen en het opstappen van de voormalige Britse brexit-minister David Davis en minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson, blijven Barnier en de nieuwe brexit-minister Dominic Raab volhouden dat ze tegen oktober een deal willen sluiten. Raab zei eind juli wel nog dat het VK zich moest voorbereiden op de mogelijkheid dat er geen akkoord komt.