Café-uitbaters zwaar aangeslagen na verwoestende brand: “Ons levenswerk is naar de vaantjes”

© rr

© svl

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Een hevige brand heeft in de nacht van zaterdag op zondag Café de Paris op de Grote Markt van Aalst vernield. “De schade is enorm, ons levenswerk is naar de vaantjes”, reageren de uitbaters aangeslagen. Ook het aanpalende pand van chocolatier Valentino in de Lange Zoutstraat is zwaar getroffen.

Stef Van Overstraeten

Het was een fietspatrouille van de lokale politie die de brand rond 2.30 uur opmerkte. “Toen de brandweer aankwam, sloegen de vlammen al uit het dak”, zegt burgemeester Christoph D'Haese (N-VA). “Gedurende drie uur zijn de hulpdiensten bezig geweest, met twee ladderwagens. Ik heb de bestrijding van de brand mee gecoördineerd. Het was een moeilijke brand. Eén brandweerman moest verzorgd worden en vijf mensen werden uit hun huizen gehaald. Er werd geprobeerd om overslag naar andere panden te vermijden maar ook chocoladezaak Valentino in de Lange Zoutstraat, die achteraan aan Café de Paris paalt, is hard getroffen. Café De Beiaard kon door het werk van de brandweer nog gespaard blijven.”

Het parket stelde een branddeskundige aan. Volgens de eerste vaststellingen van die deskundige zou de brand ontstaan zijn in de keuken van Café De Paris, ter hoogte van de koelkast.

Massale steun

De zaakvoerders van Café de Paris kwamen zondag de schade opmeten. “Er schiet niks meer over”, zegt Rogier Schockaert. “Ons levenswerk is naar de vaantjes. Vier jaar geleden hebben we alles vernieuwd en nu door een kortsluiting aan een koelkast in de keuken is heel het pand uitgebrand.”

Maar de uitbaters willen niet bij de pakken blijven zitten. “Dat kunnen we niet, want nu al lijden we heel veel economische schade”, vult Koenraad De Neve aan. “We zullen bekijken wat we allemaal moeten doen om onze zaak zo snel mogelijk opnieuw open te krijgen. Het was een schok om te zien hoe lelijk het vuur heeft huisgehouden in onze zaak. De hitte moet enorm geweest zijn.”

De ondernemers zijn blij met de steun die ze krijgen via de sociale media. “Andere zelfstandigen steken ons een hart onder de riem. Onze telefoon staat niet stil en ook op Facebook krijgen we heel wat steunbetuigingen, dat doet wel wat.”

Ook bij chocolatier Valentino is de schade enorm. De zaak zal daardoor wellicht een tijdje niet open kunnen zijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen