Oorlog in onderzoek naar Kasteelmoord

© BELGA

Het is oorlog tussen het Brugse parket en advocaat Johan Platteau, de raadsman van dokter André Gyselbrecht. Het parket heeft een brief gestuurd naar zijn stafhouder omdat de advocaat Elisabeth Gyselbrecht zou hebben ontmoet. Als dat klopt, dreigt de dorpsdokter vlak voor de start van het proces zonder advocaat te vallen. Platteau ontkent met klem.

Cedric Lagast

In een lange brief aan de Antwerpse stafhouder heeft het Brugse parket geklaagd over Platteau. “We hebben onze opmerkingen geformuleerd over het optreden van advocaat Johan Platteau”, zo bevestigde het parket, dat niets over de inhoud kwijt wil.

Volgens onze informatie verwijt het parket de advocaat dat hij op 1 juni op restaurant zou zijn geweest met Elisabeth Gyselbrecht, de weduwe van Stijn Saelens. Een deontologische fout, volgens het parket: hij mag haar niet spreken zonder haar advocaat. Want Elisabeth heeft zich burgerlijke partij gesteld.

Het parket verwijst naar een proces-verbaal dat begin juni werd opgesteld door de lokale politie. De nieuwe partner van Elisabeth Gyselbrecht raakte betrokken bij een dispuut over een motor, en volgens de politie verklaarde Elisabeth dat ze die avond met hem en Johan Platteau op restaurant zat.

Tuchtonderzoek

© Photo News

Daarom heeft de Antwerpse stafhouder afgelopen zomer een tuchtonderzoek tegen Platteau geopend. Stafhouder Jan Meerts, de overste van Platteau, wil geen commentaar kwijt: “De wet verbiedt mij dat.”

Het parket heeft naar eigen zeggen geen eisen gesteld in de brief. “Het is aan de stafhouder om te oordelen of hij tuchtmaatregelen neemt.” Een stafhouder kan verschillende sancties treffen. De kans bestaat dat Platteau zich uit de zaak moet terugtrekken.

Dat zou een aanfluiting zijn voor Platteau, maar vooral een ramp voor André Gyselbrecht. Het parket maakte vorige maand bekend het onderzoek naar de Kasteelmoord na ruim 4,5 jaar te willen afsluiten. De Brugse raadkamer moet de zaak binnenkort naar de rechtbank doorsturen.

Alibi

“Het parket probeert op een cruciaal moment de verdediging van André Gyselbrecht ernstig te schaden”, zegt Platteau. “En dat op een lasterlijke wijze. Die klacht klopt niet. Ik heb niet met Elisabeth samengezeten. Wat het parket schrijft, is pertinent onjuist.” Volgens onze informatie ontkent ook Elisabeth dat zij met Platteau op restaurant ging, én dat ze dat aan de politie verklaard heeft. Verschillende advocaten bevestigen dat zij die bewuste avond met Platteau aan tafel zaten, en dat de weduwe daarbij niet aanwezig was.

Platteau ligt al langer op ramkoers met het Brugse parket. De advocaat verkondigde eerder dat Stijn Saelens nog had geleefd als de zedenklachten over hem ernstig onderzocht waren. Hij verwijt het parket bovendien dat ze het dossier niet voor assisen durven te brengen uit vrees dat er fouten aan het licht zouden komen.

Peter Gyselbrecht heeft over de brief van het parket een klacht neergelegd bij een onderzoeksrechter. Platteau is ook zijn advocaat.

© Marc Herremans - Corelio

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen