Opvallend voorstel voor oplossing everzwijnenplaag: “Stel een schepen van Jacht aan”

De Hubertus Vereniging, de vereniging van jagers in Vlaanderen, lanceert een opvallend voorstel. “Stel na de gemeenteraadsverkiezingen een schepen van Jacht aan”, zegt directeur Geert Van den Bosch, zeker in gemeenten die te kampen hebben met een everzwijnenplaag. “Zo kunnen bestuur en jager nog beter de krachten bundelen.”

jbou

Het is een opvallend voorstel van de Hubertus Vereniging Vlaanderen in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen: maak van de jacht voortaan een aparte bevoegdheid in het college van schepenen en burgemeester. Zo kunnen de belangen van alle betrokken partijen - de jager, de bestuurder en de buurtbewoner - zo goed mogelijk gediend worden.

“Een schepen kan helpen acties op poten zetten, mee de coördinatie in het oog houden en prioriteiten stellen. Bovendien kan hij druk zetten waar nodig, personeel vrijmaken en naar buiten toe bepaalde jachtacties verdedigen”, aldus Van den Bosch. “De jager krijgt op zijn beurt openlijk erkenning voor zijn engagement jegens de gemeenschap. Bovendien kan de schepen als tussenpersoon die de onderlinge communicatie en het wederzijds begrip tussen jagers en de burger kan bevorderen. Daarnaast wordt de inwoner zo sneller en beter op de hoogte gebracht over de organisatie van een drukjacht of opruimacties, of het aanplanten van hagen en kruidenstroken.”

De jagersvereniging ziet er een manier in om de everzwijnenproblematiek in onder meer onze provincie aan te pakken. Afgelopen vrijdag was er bijvoorbeeld al een eerste drukjacht in Houthalen om de overlast in te perken: daarbij werden vier everzwijnen geschoten. Maar ook andere soorten wildschade - zoals graanschade door hongerige houtduiven, overstekend wild dat verkeersongevallen veroorzaakt, of ganzen die velden platlopen - worden dan de bevoegdheid van de schepen. “Ik zie alleen maar voordelen”, aldus Van den Bosch, “en dat door een simpele ingreep. Het zou jacht een volwaardige plaats geven in de lokale visie op natuur, beheer, wild en biodiversiteit.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer