Coalitievorming in Brusselse gemeenten: wordt de vader van Vincent Kompany burgemeester?

Ook in Brussel worden stilaan coalities gevormd. In Schaarbeek heeft huidig burgemeester Bernard Clerfayt (Défi) al aangegeven verder te besturen met Ecolo-Groen. Sint-Jans-Molenbeek komt opnieuw in handen van PS en in Ganshoren wordt de vader van voetballer Vincent Kompany waarschijnlijk burgemeester.

Ganshoren: eerste Brusselse burgemeester met Congolese roots

In Ganshoren kondigde de lokale partij "ProGanshoren" eerder aan een voorakkoord te hebben met MR. De partij met de beste score zou de burgemeester mogen leveren, en dat is ProGanshoren.

Lijsttrekker bij ProGanshoren is Pierre Kompany, vader van voetballer Vincent Kompany. Als hij burgemeester wordt, is hij de eerste Brusselse burgemeester met Congolese roots.

MR en ProGanshoren hebben samen een nipte meerderheid in de gemeenteraad, met één zetel op overschot.

Op Instagram heeft Vincent Kompany zijn vader al gefeleciteerd:

Brussel: zal MR verruild worden voor Ecolo-Groen?

PS houdt stand in de stad Brussel. De partij verliest één zetel maar is nog steeds afgetekend de grootste partij in de hoofdstad. Huidige coalitiepartner MR-Open VLD verliest vier zetels, dat betekent dat er één zetel tekort is om opnieuw een meerderheid te vormen.

De tweede grootste partij in Brussel is voortaan Ecolo-Groen, een coalitie tussen die partijen is wel mogelijk.

PTB/PVDA is de grootste winnaar in stad Brussel: de partij wint maar liefst tien procentpunt en haalt een score van 11,6%. Daarmee worden de communisten de vierde grootste partij, te klein om samen met PS een meerderheid te kunnen vormen.

Sint-Jans-Molenbeek: PVDA mee in gemeentebestuur?

In Sint-Jans-Molenbeek wordt PS opnieuw de grootste. De partij haalt 31,3 procent van de Stemmen. Lijsttrekker bij PS is Cathérine Moureaux, dochter van de voormalige burgemeester Philippe Moureaux.

Moureaux laat weten dat ze enorm trots is met haar resultaat. Ze wil graag onderhandelen met PTB/PVDA. Die winnen ruim negen procentpunt en halen 13,6 procent. De twee socialistische partijen samen halen een meerderheid en kunnen dus samen besturen, maar PVDA wil vandaag nog niet rond de tafel gaan zitten. Moureaux hoopt dat morgen kan beginnen te onderhandelen.

In principe kan PS ook vlot een meerderheid vormen met de liberalen, maar volgens Moureaux is dat "niet aan de orde".

Videospeler inladen...

Sint-Joost-Ten-Node: absolute meerderheid voor PS

In Sint-Joost-Ten-Node hebben de coalitiegesprekken niet lang geduurd. Burgemeester Emir Kir (PS) haalt een absolute meerderheid. SP.A staat in Sint-Joost mee op de lijst bij PS, maar ondanks een vierde plaats op de lijst raakte Lydia Desloover (SP.A) niet verkozen wegens een te laag aantal voorkeursstemmen. Dat zou betekenen dat er in Sint-Joost geen Nederlandstalige schepen is, tenzij voldoende PS'ers beslissen om hun mandaat niet op te nemen.

Schaarbeek: huidige coalitie doet verder

In Schaarbeek verliest burgemeester Bernard Clerfayt (Défi) één zetel, maar coalitiepartner Ecolo-Groen wint er drie. De huidige meerderheid kan dus comfortabel doorbesturen en gaat dat ook doen, echter zonder CDH. Nederlandstalige schepen blijft hoogstwaarschijnlijk Adelheid Byttebier (Groen).

Jette: meerderheidspartijen winnen fors

In Jette hadden de huidige meerderheidspartijen een voorakkoord om verder te besturen, en dat heeft de kiezer hen ruimschoots gegund. Burgemeester Hervé Doyen (CDH) ziet z'n lijst groeien met 9,4 procentpunt en ook coalitiepartner groen stijgt 6,4 procentpunt. MR en Open VLD halen min of meer status quo.

Eigenlijk hebben de Lijst Burgemeester en Ecolo-Groen helemaal geen nood aan MR om hun meerderheid te behouden, maar het voorakkoord zou wel gerespecteerd worden.

Anderlecht: meerderheid blijft behouden maar krijgt wel klappen

In Anderlecht staan PS, SP.A en CDH samen op één lijst, die rake klappen heeft gekregen: de lijst van burgemeester Eric Tomas (PS) verliest 7,1 procentpunt, maar blijft wel de grootste. Ook coalitiepartij MR moet inleveren: 3,6 procentpunt.

De twee partijen halen samen wel nog voldoende zetels om samen een meerderheid te vormen. 

PTB/PVDA haalt in één klap zeven zetels en ook Ecolo-Groen wint fors, maar het ziet er niet naar uit dat dit ook bestuursmandaten zal opleveren.

Vorst: coalitie behoudt meerderheid, maar Ecolo-Groen wordt grootste

Vorst heeft vandaag nog een PS burgemeester: Marc-Jean Ghyssels. Hij behoudt zijn meerderheid met coalitiepartners Ecolo-Groen en Défi. Maar PS verliest in Vorst wel 6,5 procentpunt, terwijl Ecolo-Groen 7,6 procentpunt wint. Dat betekent dat Ecolo-Groen voortaan de grootste partij is.

Dat zou kunnen betekenen dat Ecolo-Groen de burgemeesterssjerp opeist, maar Marc-Jean Ghyssels (PS) heeft wel ruimschoots meer voorkeursstemmen (2344) dan de Ecolo-lijsttrekker Stéphane Roberti (1431). 

Sint-Gillis: Charles Picqué (PS) verliest absolute meerderheid

PS verliest in Sint-Gillis twee zetels, daardoor hebben de socialisten voortaan één zetel tekort om als absolute meerderheid verder te regeren. Voormalig minister-president Charles Picqué zal dus een coalitiepartner moeten kiezen.

Ecolo-Groen wint ruim zeven procentpunt en wordt afgetekend de tweede grootste partij, maar aangezien PS maar één extra zetel nodig heeft voor een meerderheid kunnen de socialisten eigenlijk met gelijk wie besturen.

Sint-Agatha-Berchem: het kan alle kanten uit

De Lijst Burgemeester van Joël Riguelle (CDH) verliest bijna 4,5 procentpunt. De lijst blijft wel de grootste, maar coalitiepartij Open MR nadert zeer dichtbij en wint drie procentpunt. Samen zouden ze nog steeds een meerderheid hebben.

Maar alle oppositiepartijen in Sint-Agatha-Berchem gaan erop vooruit, een duidelijk signaal. Andere coalities zijn ook mogelijk, bijvoorbeeld MR met PS en Ecolo-Groen. Of komt toch Défi om de hoek loeren? Alles kan nog.

Elsene: naar een groene burgemeester?

In Elsene is Ecolo-Groen de grootste partij geworden. Maar het is nog niet duidelijk of dat ook wil zeggen dat Christos Doulkeridis (Ecolo) nu burgemeester wordt. 

De huidige coalitie verliest zetels, maar heeft nog steeds een krappe meerderheid en zou in principe kunnen verder besturen.

Ukkel: MR krijgt klappen maar blijft de grootste

De liberalen krijgen klappen in Ukkel, maar blijven wel de grootste partij. Burgemeester Boris Dilliès (MR) zou een ruime coalitie kunnen maken met Ecolo-Groen, maar het is nog niet geweten of hij dat ook van plan is.

Koekelberg: MR verliest absolute meerderheid

Koekelberg is al meerdere generaties in handen van de familie Pivin, maar burgemeester Philippe Pivin is z'n absolute meerderheid kwijt. Maar met een score van 38,8 procent lijken de liberalen nog steeds incontournable om een meerderheid te vormen. 

In meerdere gemeenten blijft alles zoals het is

In Evere haalt de Lijst Burgemeester (met onder meer PS en Open VLD) even veel zetels als zes jaar geleden, ook coalitiepartij MR behoudt het aantal zetels. Beide partijen kunnen dus vlot verder besturen. 

In Sint-Pieters-Woluwe hebben de huidige coalitiepartijen op Défi na allemaal zetels gewonnen. Ze kunnen dus zonder zorgen aan het roer blijven.

In Sint-Lambrechts-Woluwe haalt Olivier Maingain (Défi) een absolute meerderheid.

In Oudergem verliest de lijst Burgemeester van Didier Gosuin (Défi) vier zetels, maar de partij heeft nog steeds genoeg stemmen over om de absolute meerderheid te bewaren.

Olivier Deleuze (Ecolo), de burgemeester van Watermaal-Bosvoorde, wint elf procentpunt en kan gewoon blijven besturen met MR als hij dat wil. De liberalen zouden ook vervangen kunnen worden voor Défi, maar die kans lijkt klein.

In Etterbeek verliest burgemeester Vincent De Wolf een zetel, maar MR blijft afgetekend de grootste partij. Coalitiepartner Ecolo-Groen wint tien procentpunt, wat betekent dat de derde coalitiepartner in Etterbeek, PS-SP.A, in principe niet langer nodig is in de meerderheid.

Meest gelezen