Direct naar artikelinhoud
voetbalschandaal

Marc Coucke geeft in parlement tekst en uitleg over ideeën om misstanden in voetbal te voorkomen

Marc Coucke, voorzitter van Anderlecht en de Pro LeagueBeeld BELGA

In de context van het voetbalschandaal in ons land komen Marc Coucke en Pierre François, respectievelijk voorzitter en directeur van de Pro League, het orgaan van de professionele voetbalclubs, uitleg geven in het parlement. Daar wordt een wetsvoorstel besproken om de fiscale voordelen van de voetbalclubs te beknotten. 

In de politiek gaan steeds meer stemmen op om de belasting- en andere voordelen voor (buitenlandse) sporters aan banden leggen. De relatief lage loonkosten maken het aantrekkelijk om buitenlandse spelers tijdelijk in ons land te stallen, om ze later met winst door te verkopen. Het is een van de redenen waarom makelaars zo machtig zijn in onze competitie.

Voetballers betalen amper sociale bijdragen (RSZ). De clubs krijgen ook een grote korting op de bedrijfsvoorheffing, al is de voorwaarde dat ze het geld investeren in de jeugdwerking. Minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld) liet al verstaan dat ze de RSZ-korting wil herbekijken. Haar collega op Financiën, Johan Van Overtveldt (N-VA), laat momenteel onderzoeken of geld van de lagere bedrijfsvoorheffing wel juist terechtkomt.

In de politiek gaan steeds meer stemmen op om de belasting- en andere voordelen voor (buitenlandse) sporters aan banden leggen

CD&V-parlementsleden Roel Deseyn en Stefaan Vercamer gaan het verst. Ze hebben een concreet wetsvoorstel klaar, waarbij ze de RSZ-korting enkel reserveren voor de ‘laagste’ lonen (onder 80.000 euro per jaar). De investeringen voor een lagere bedrijfsvoorheffing moeten gaan naar jongeren onder 19 jaar. Nu ligt de leeftijdsgrens op 26 jaar. Ook pleiten ze ervoor het minimumloon voor niet-EU-spelers op te trekken. 

Gevoelig

Hoe kijken Marc Coucke en Pierre François tegen dat voorstel aan? Dinsdagmiddag geven ze tekst en uitleg in het parlement. Als respectievelijk voorzitter en directeur van de Pro League zullen ze hun visie geven over manieren om de misstanden in het voetbal te voorkomen. De Pro League heeft alvast de teksten van het wetsvoorstel opgevraagd bij Deseyn en Vercamer om ze te kunnen bestuderen. 

De kwestie ligt gevoelig bij de clubs. Zij profiteren mee van de belastingvoordelen. François verwijst graag naar de economische meerwaarde die het voetbal creëert, waardoor de duw in de rug van de staat gerechtvaardigd zou zijn.

‘Onze voorstellen krijgen steeds meer draagvlak’
Roel Deseyn, CD&V-Kamerlid

Coucke gooit het over een andere boeg. Hij lanceerde eerder een hele reeks voorstellen om de macht van de spelersmakelaars aan banden te leggen. Hij pleitte onder meer voor een onafhankelijke werkgroep die duidelijke regels moet vastleggen. Daarnaast wil hij een ‘interne code’, waarbij duidelijke afspraken worden gemaakt over de commissielonen van makelaars. Ook moet er meer financiële transparantie komen bij de transfers. “Allicht zal hij daarover beginnen”, meent Deseyn. “Maar ook onze voorstellen krijgen steeds meer draagvlak.”

Open Vld en N-VA tonen zich alvast bereid om over het CD&V-voorstel te praten, maar wachten de hoorzitting af om definitief positie in te nemen. Vooral het stuk over strengere regels voor de RSZ-korting maakt kans om te overleven. 

Volgende week worden ook de ministers De Block en Van Overtveldt in het parlement gehoord, daarna verhuist het dossier allicht van het parlement naar de regeringstafel.