Direct naar artikelinhoud
Musical

Studio 100-musical '40-45' opnieuw stopgezet door technische problemen

►De musical 40-45 van Studio 100 is een groot succes, maar kende al heel wat technische defecten.Beeld rv

De musical 40-45 werd zondag voor de tweede keer vroegtijdig stopgezet omwille van technische problemen.

Voor 1.672 toeschouwers zat hun avondje uit in het pop-uptheater in Puurs er zondag vroegtijdig op. Tot drie keer toe moest de voorstelling van de musical 40-45 worden stilgelegd omwille van technische problemen, waarna besloten werd om de show definitief stop te zetten. Ook op 7 november was dat het geval. Daarnaast gebeurde het al een aantal keer dat de musical enkele minuten werd onderbroken. "Die problemen liggen in de lijn van verwachtingen", zegt Jan Pieter Boodts, woordvoerder van Studio 100. "We zijn intussen 85 shows ver. De techniek die gebruikt wordt is gloednieuw, met tal van wereldprimeurs: dan weet je dat je een risico loopt en je een beetje leergeld zal moeten betalen. Het kleinste detail kan tot een 'show stop' leiden. Zodra dat enkele keren gebeurt, is het beter om de toeschouwers naar huis te sturen. Het is niet fijn om uit het verhaal gehaald te worden."

Toen de musical de vorige keer definitief werd stopgezet, lag de oorzaak bij één van de acht bewegende tribunes. Elk van de tribunes is uitgerust met enkele subwoofers die stevige bastonen toevoegen aan de muziek uit de koptelefoons. Na onderzoek bleek dat de vibraties van die boxen een minuscule component op een printplaat hadden losgetrild. Daardoor ontstonden er problemen met de sturing van die tribune. En als één tribune niet mee wil, dreigt alles in het honderd te lopen.

Kinderfouten

"Zondag ging het mis met een van de twee bühnewagens. Het systeem erachter viel uit", legt technisch coördinator Bart Caels uit. "Hoe dat komt, weten we nog niet. Deze nacht hebben we het systeem voortdurend laten draaien, zonder één defect. We checken alle kabels en connecties tot we vinden wat er is misgelopen."

Elke gecancelde show is er een te veel. We hadden wel verwacht dat er problemen de kop zouden opsteken. De kinderfouten hebben we er ook uitgehaald. Maar er zijn al zo veel voorstellingen feilloos verlopen dat ik deze stopzetting toch minder verwacht had."

De productie kost 9,5 miljoen euro. "Een voorstelling stopzetten en een nieuwe opvoeren voor hetzelfde publiek kost natuurlijk veel geld", klinkt het bij Studio 100.