Opvallende wending in Amerikaanse Rusland-affaire: ex-advocaat Trump pleit schuldig voor liegen tegen Congres

Michael Cohen, de vroegere persoonlijke advocaat en “fixer” van de Amerikaanse president Donald Trump, heeft een voorlopige deal bereikt met speciaal aanklager Robert Mueller in de Rusland-affaire.

rrln

Cohen moet normaal donderdag voor een federale rechtbank in New York verschijnen. Hij zou daar schuldig pleiten aan valse verklaringen in het Congres toen hij daar vorig jaar achter gesloten deuren werd ondervraagd over zijn contacten met de Russen tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen van 2016.

Cohen, ooit één van de meest loyale en hevige verdedigers van Trump, zou nu hebben beloofd “gezin en het land” te laten primeren door samen te werken met Mueller, die onderzoekt of het campagneteam van Trump met Moskou heeft samengewerkt en of er Russische inmenging in de stembusgang is geweest.

Heksenjacht

Eerder op de dag haalde Trump op Twitter voor de zoveelste keer zwaar uit naar dat onderzoek. “Wanneer zal deze illegale heksenjacht, die al zoveel onschuldige levens heeft vernield, eindelijk stoppen? Of gaat het voor altijd door? Nadat er meer dan 40.000.000 miljoen dollar (is dat mogelijk?) over de balk werd gegooid, is er slechts één ding duidelijk, dat er geen Russische inmenging was. Belachelijk.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

In een reactie op de nieuwe ontwikkelingen zei het Amerikaanse staatshoofd tegenover de pers dat Cohen liegt en een “zwak iemand is”. Wat zijn vroegere advocaat “probeert te doen is een lichtere straf te krijgen”.

De woorden van Trump kregen een echo uit de mond van zijn huidige persoonlijke advocaat Rudy Giuliani. “Michael Cohen is een leugenaar. Het is geen verrassing dat Cohen het Congres heeft voorgelogen. Hij is een bewezen leugenaar die er alles aan doet opdat hij een lange celstraf kan ontlopen”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER