© BELGA

Bourgondische coalitie in Antwerpen zo goed als rond

Dag op dag een maand nadat Bart De Wever aankondigde dat hij de onderhandelingen zou opstarten met delegaties van Open Vld en sp.a, zouden de drie partijen hun in Antwerpen zo goed als rond zijn. In het parlement in Brussel circuleerde het gerucht dat het bestuursakkoord in Antwerpen rond zou zijn, maar volgens bronnen rond de onderhandelingsteams lopen de gesprekken nog steeds en is er nog niets afgeklopt. De onderhandelaars leggen de laatste hand aan de finale tekst, die vervolgens aan de achterban wordt voorgelegd. De onderhandelaars zitten momenteel samen over de verdeling van de schepenambten en bevoegdheden over enkele heikele punten.

SVW, JoRo

De onderhandelaars zelf houden voorlopig de lippen stijf op elkaar. Bronnen dichtbij de onderhandelingsteams zeggen dat er nog volop gepraat wordt en dat er pas gecommuniceerd wordt als definitief alles in kannen en kruiken is.

Dat is ook wat Kamerlid en afscheidnemend gemeenteraadslid Monica De Coninck zegt. “Ik heb me net geïnformeerd en men zegt mij formeel dat men nog steeds onderhandelt. Tom (Meeuws, red.) zegt dat ze absoluut niet rond zijn. Mijn inschatting is dat men nog twee dagen nodig heeft. Het is de bedoeling om zaterdag te landen, maar dat is nog geen zekerheid.”

Morgen of zaterdag zou het bestuursakkoord worden voorgesteld. Eerder lekte al uit dat sp.a aan haar militanten had gevraagd om aanstaande zaterdag 22 december vrij te houden. Diezelfde leden kregen zopas een sms toegestuurd met volgende boodschap: “De berichten dat er op stadsniveau een akkoord is, kunnen wij niet bevestigen. Zodra er echt nieuws is, brengen wij u op de hoogte.”

Het bereikte akkoord moet immers ook nog ter stemming worden voorgelegd aan de achterban van de drie betrokken partijen en vooral in sp.a-kringen wordt er nog wat oppositie verwacht tegen een bestuur met (centrum-)rechtse partijen N-VA en Open Vld.

LEES OOK. Afwijzende reacties op Antwerps akkoord langs rechts en links: “Dit is kiezersbedrog”

Schepenposten

In het nieuwe bestuur zal sp.a de CD&V vervangen. N-VA, Open Vld en CD&V was nochtans de geliefkoosde coalitie van burgemeester De Wever, maar die had bij de laatste stembusslag een te krappe meerderheid om goed te kunnen besturen. Groen zag een samenwerking met de andere verkiezingsoverwinnaar N-VA dan weer niet zitten. De nieuwe meerderheid heeft 31 van de 55 zetels in de gemeenteraad.

Ook in het nieuwe bestuur zal Bart De Wever burgemeester worden, maar wie de schepenen worden is nog niet geweten. Claude Marinower lijkt een certitude om de enige schepenpost voor de liberalen op te nemen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER